Privarea de vedere crește sensibilitatea neuronilor care controlează funcția auditivă

©

Autor:

Privarea de vedere crește sensibilitatea neuronilor care controlează funcția auditivă
Cercetări recente efectuate pe șoareci de laborator dezvăluie cum timpul petrecut în întuneric poate reface rețelele celulare și poate modifica sensibilitatea auzului.
Învățarea transmodală, bazată în acest caz pe manipularea funcției vizuale pentru a induce schimbarea funcției auditive, ar putea fi folosită pentru ajutorarea persoanelor care suferă de deficiențe de auz. Privarea temporară de vedere ar putea fi folosită pentru a ajuta persoanele surde sau cu deficiențe de auz să se adapteze la implanturi cohleare și aparate auditive.

Oamenii de știință de la Universitatea din Maryland au descoperit că manipularea vederii are un efect semnificativ asupra capacității șoarecilor de a auzi. Expunerea la întuneric pentru o săptămână determină modificarea modului în care celulele creierului din cortexul auditiv interacționează, dar și modificarea rețelelor neuronale. Totodată, cercetătorii au remarcat că privarea de lumină modifică sensibilitatea auditivă la sunete de diferite frecvențe. În cadrul studiului, anchetatorii au plasat șoarecii într-un spațiu întunecat pentru o săptămână, la finalul celor șapte zile fiindu-le măsurată activitatea creierului în cortexul auditiv.

În creierele șoarecilor adulți au fost remarcate redistribuiri în alocarea spațiului neuronilor, în funcție de frecvența sunetelor. Pe zonele cortexului auditiv examinate au fost observate creșteri ale proporției de neuroni sensibili la sunete de frecvențe înalte și joase, în timp ce proporția neuronilor sensibili la sunete de frecvențe medii a scăzut semnificativ. Deși aceste tipare nu au fost explicate și nici înțelese pe deplin de către oamenii de știință, specialiștii au speculat că ar putea fi vorba de lucrurile la care șoarecii acordă atenție atunci când stau în întuneric, precum vocile altor șoareci sau urmelor făcute de alți șoareci.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-01-2020 | creare: 06-01-2020 | Vizite: 414
Bibliografie
A week in the dark rewires brain cell networks and changes hearing in adult mice, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/12/191204145858.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: