Problemele cu somnul pot crește riscul de diabet zaharat de tip 2

©

Autor:

Problemele cu somnul pot crește riscul de diabet zaharat de tip 2
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud atrage atenția asupra riscurilor crescute ale persoanelor cu obiceiuri nesănătoase de somn de a dezvolta diabet de tip 2, tulburările de somn fiind asociate cu diverși factori de risc pentru diabet.
Studiul a evaluat peste 1.000 de adulți din Australia, cu o vârstă medie de 44,8 ani, care au completat chestionare în care au răspuns la o serie de întrebări cu privire la caracteristici ale somnului. Aproape jumătate dintre participanții la studiu au raportat nu au avut niciodată probleme de somn.

Cercetătorii au descoperit că, în rândul celor care au raportat că au probleme cu somnul, riscul de a avea un nivel ridicat al colesterolului LDL, o greutate mai mare sau markeri inflamatorii (indicatori ai unei sănătăți cardiometabolice precară) a fost mai mare. Deoarece sănătatea cardiometabolică precară crește riscul de diabet de tip 2, concluzia studiului actual este aceea că problemele de somn sporesc riscul de diabetul de tip 2.

„Oamenii din studiu care au raportat probleme cu somnul aveau mai multe șanse să aibă un indice de masă corporală mai mare, precum și markeri sanguini ai colesterolului și a inflamației”, spune cercetătorul Lisa Matricciani, autor al studiului actual.

Diabetul de tip 2 reprezintă una dintre cele mai comune afecțiuni cronice diagnosticate la nivel global. În prezent, peste 422 de milioane de oameni suferă de diabet de tip 2, incidența afecțiunii fiind în creștere în ultimii ani. Afecțiunea poate crește riscul pentru numeroase probleme severe de sănătate, inclusiv pentru boli renale, accident vascular cerebral, atac de cord, retinopatie sau neuropatie, printre altele.

sursa: Science Daily
foto: University of South Australia

Data actualizare: 07-12-2022 | creare: 07-12-2022 | Vizite: 226
Bibliografie
Trouble sleeping? You could be at risk of type 2 diabetes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/12/221202112517.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ești ceea ce au mâncat părinții tăi!
  • Căsnicia șubredă nu înseamnă neapărat o sănătate proastă
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum