ROmedic Cabinete medicale Galati Cabinete Dermatologie estetică și cosmetică medicală Dermatologie estetică și cosmetică medicală Galati

Depresia postnatala paterna

Autor: Psih. Chirila Cristina

Îți amintești momentul în care ți-ai văzut copilul pentru prima dată?


Probabil ai fost plin de mândrie și entuziasm. Întotdeauna ai auzit că a avea un copil este bucurie pură. Apoi, realitatea a fost diferită. Au intervenit nopțile fără somn. Un copil care plânge și are nevoie de îngrijire aproape constantă. Certurile cu partenerul. Mersul la muncă epuizat. Cu timpul lucrurile s-au înrăutățit. Apoi ți-ai pierdut simțul umorului și nimic nu te entuziasmează.
Ai început să devii mai anxios sau panicat. Ai probleme cu somnul.
Și ești mizerabil aproape tot timpul. Sau poate ai fost iritabil.Devii din ce în ce mai stresat la locul de muncă și te enervezi ușor față de soție. Poate că ai început să bei din ce în ce mai mult sau să vă izolați de oameni. Toate acestea sunt semne ale depresiei bărbaților.
S-ar putea să crezi că ar trebui să ignori situația și că ești singurul bărbat care nu poate face acest lucru. Dar nu este adevărat.

 

Depresia postpartum este cel mai adesea asociată cu starea de sănătate a mamei după naștere, dar experții spun că și tații o pot experimenta.
Un studiu publicat în ziarul oficial al Asociației Medicale Americane a analizat 43 de cazuri de depresie al noilor tătici și a constatat că aproximativ 10% dintre bărbați au prezentat depresie prenatală și postpartum.
Un al studiu a constatat că depresia postpartum a afectat până la 25% dintre bărbați în primul an al vieții copilului – acest număr aproape s-a dublat pentru bărbații al căror partener a suferit de depresie postpartum.
Elizabeth Rochin, vicepreședinte al departamentului de asistență medicală la Asociația Sănătății Femeilor, Obstetrică și al Asistentelor Neonatale, a declarat că unul dintre cele mai mari riscuri al dezvoltării depresiei postpartum îl reprezintă crearea timpurie a unei legături cu copilul.
În cazul mamei, această legatură începe din momentul în care aceasta află că este însărcinată.Cu toate acestea, tații nu încep construirea legăturii cu nou-nascuții până la nașterea copilului și, uneori, nici măcar săptămâni, uneori luni, mai târziu ‘, a spus Rochin.
Cercetările arată că imediata legătură dintre tată și bebeluș oferă mai multe beneficii, inclusiv reducerea întârzierii cognitive la sugari și un risc mai mic de depresie postpartum la bărbați.
Unul dintre primele lucruri despre care vorbim este că tații nu trebuie să se teamă.
Cu alte cuvinte, “să nu vă fie frică să începeți imediat să vă îngrijiți și să vă iubiți copilul ’’, a spus Rochin.
Ea le recomandă noilor tați să creeze ritualuri zilnice cu bebelușul, precum băile și poveștile.După stabilirea alăptării, Rochin sugerează ca tații să hrănească bebelușul o dată pe noapte. Acest lucru nu numai că oferă mamei odihnă suplimentară, dar oferă partenerului șansa de a participa la experiența intimă a hrănirii noului-născut.
“Este atât de important să îi permiți noului tată posibilitatea de a face același lucru (precum legătura cu mama), a spus Rochin ’’.
Deoarece depresia postpartum paternală nu este la fel de discutată sau examinată ca depresia maternă postpartum – care afectează aproximativ 15% dintre femei, potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală - identificarea simptomelor sale timpurii poate fi dificilă. Rochin a spus că indicatorii comuni sunt lipsa de interes față de copil și insomnia.
”Bineînțeles, aveți nopți nedormite ca și o mamă nouă sau un nou tată, dar cu siguranță incapacitatea de a dormi sau simptomele acute de insomnie sunt unele dintre simptomele care au fost descrise”, a spus Rochin.
Anxietatea, teama și gândurile, cuvintele și acțiunile agresive reprezintă alte simptome pe care bărbații le descriu. Partenerii și membrii apropriați ai familiei sunt adesea considerați prima linie de apărare atunci când este vorba de recunoașterea depresiei postpartum la mamele noi, iar Rochin a spus ca același lucru ar trebui să fie valabil și pentru noii tați.
Depresia paternă postnatală este o condiție foarte gravă. Totodată este și o condiție foarte tratabilă. Dacă este lăsată netratată, depresia paternă postnatală poate duce la daune , consecințe pe termen lung pentru întreaga familie.
Un prim pas este acela de a discuta cu un doctor specialist .Iti poate fi de ajutor completarea unui test Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS).

 

 


Psiholog clinician
Cristina Chirilă

 
Programare