ROmedic Cabinete medicale Galati Cabinete Neurologie pediatrică Neurologie pediatrică Galati

Articolul săptămânii: Hipertensiunea arterială - o problemă de sănătate publică

Articolul săptămânii: Hipertensiunea arterială - o problemă de sănătate publică
Autor: Dr. Radu Lidia

În România există aproximativ 7,4 milioane de persoane (45% dintre adulți) care suferă de hipertensiune arterială. Doar 59% dintre aceștia urmează un tratament!

Hipertensiunea arterială este responsabilă, prin complicațiile sale micro și macrovasculare, pentru 45% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare și 51% dintre decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale, care, împreună, sunt cele mai mari cauze ale morbidității și mortalității la nivel mondial.

 Reducerea valorilor tensiunii arteriale salvează vieți!

Factorii  implicați în creșterea numărului de pacienti hipertensivi sunt:  consumul excesiv de sare (în medie 12,5 g/zi față de un necesar de 6 g/zi), obezitatea, dislipidemia, diabetul zaharat.

Din păcate, dintre pacienții care iau medicamente anti-hipertensive, doar circa 1/3 sunt controlați la nivelul « țintelor » recomandate de către ghidurile internaționale de bună practică medicală. În plus, factorii asociați și agravanți ai hipertensiunii arteriale, cum ar fi dislipidemia, obezitatea și diabetul zaharat, sunt de asemenea necontrolați.

CE PUTEM FACE?

 • Primul pas: măsoară-ți cel puțin anual tensiunea arterială și câștigă lupta pentru viața ta!
 • Menține valorile tensiunii arteriale la țintele recomandate de specialist!

  Tensiune arterială OPTIMĂ are valori sub 120mmHg pentru TA sistolică și 80mmHg  pentru TA distolica ( 120/80mmHg)

  Valorile între 120-130mmHg pentru sistolică ăi 80-85 mmHg pentru distolică sunt normale.

  Valorile între 130-139mmHg,  respectiv 85-89mmHg sunt NORMAL ÎNALTE

  Se numește HIPERTENSIUNE ARTERIALĂ orice valoare peste 140mmHg pentru TA sistolică și 90mmHg pentru TA distolică.

  În funcție de vârstă și alte afecțiuni s-au stabilit diferite ținte terapeutice, menționate în ultimul Ghid European de Hipertensiune Arterială publicat în 2018.

  FOARTE IMPORTANT: Scăderea cu 10mmHg a TA sistolice sau cu 5mmHg a TA diastolice scade cu 20% riscul de evenimente majore cardiovasculare (Infarct miocardic, accident vascular sau deces de cauză cardiovasculară) și cu 10% decesul de orice cauză.

 • Modifică-ți stilul de viață ( oricine își poate îmbunătăți astfel valorile tensiunii arteriale). Specialiștii recomandă:
  • Mentinerea sau aducerea greutății la un nivel optim – previne creșterea valorilor TA la normotensivi și reducerea lor la hipertensivi.

  Se recomandă menținerea indicelui de masă corporală între 20 si 25kg/m2 la persoanele sub 60 de ani și sub 30kg/m2 la cei peste 60 de ani.

  Circumferința abdominală <94 cm pentru barbați și <80 cm pentru femei.

  • Adoptarea unei Diete echilibrate cu predominența legumelor, fructelor, alimentelor verzi, produselor lactate cu conținut scăzut în grăsimi, cerealelor integrale, peste, acizi grasi nesaturați,precum și consum scăzut de carne roșie  și acizi grași saturați.

  Grasimile din alimentație pot fi saturate și nesaturate. Se recomadă reducerea consumului de grasimi saturate și consumul predominant de grăsimi nesaturate, care însă să nu depășească 35% din totalul caloriilor zilnice.

  Astfel, este bine sa vă luați aportul de grăsimi din:

  -uleiuri vegetale (uleiul de floarea soarelui, uleiul de sofranel, uleiul de porumb, din semințe de struguri, de rapiță), nuci (dar și nucile de macadamia, nucile pecan, fisticul, caju, migdale, arahide),  avocado, măsline,  semințe de susan, semințe de dovleac etc.

  -Carne de pește cum ar fi:  herigul, halibutul, macroul, somonul. Pentru a aduce organismului un aport adecvat de grăsimi mononesaturate consumați săptămânal doua-trei porții de peste.

  Grăsimile saturate - sunt grăsimile de origine animală (slanină, unt, smânână, carne grasă,mezeluri, etc). Grăsimile saturate cresc nivelul total al colesterolului din sânge și al lipoproteinelor cu densitate mică (LDL), cele care pot declanșa apariția bolilor cardiovasculare dar și a diabetului de tip 2. 
   Grăsimile trans - se găsesc în mod natural în anumite alimente de proveniență animală, sau  sunt obținute prin procesare, prin hidrogenarea parțială a grăsimilor nesaturate. Rezultând grăsimi care sunt mai ușor de utilizat și mai rezistente decât sunt uleiurile obtinuțe în mod natural (râncezesc mai greu). Aceste grăsimi trans sunt numite grăsimi trans industriale sau sintetice și pot determina cresterea  LDL colesterolului și scăderea HDL colesterolului.

  • Reducerea conținutului de sare în dietă

  Se recomandă un consum sub 5 g sodium pe zi (o linguriță). La pacienții vârstnici, cu diabet zaharat, sindrom metabolic sau insuficiență renală se poate scădea și mai mult aportul zilnic de sare.

  Cofeina poate crește usor valorile TA, însă studii recente au demonstrate beneficii cardiovasculare pe termen lung. Nu este contraindicate consumul moderat de cafea la pacienții hipertensivi. De asemena ceaiul verde sau negru pot crește ușor valorile TA.

  • Exerciții fizice regulate

  Efortul fizic de tip aerob, de rezistență precum și cel  isometric reduce valorile TA cu până la 10,9 mmHg pentru TA sistolică și 6,9 mmHg pentru TA diastolică, în populația generală. Efortul fizic de intensitate și durată scăzută reduce valorile TA mai puțin decât efortul moderat sau intens dar scade riscul de deces cu 15 %. Se recomandă pacienților hipertensivi exerciții de tip aerob de intensitate moderată (mers pe jos, jogging, bicicletă, înot) cel puțin 30 de minute de 5-7 ori pe săptămână. Pentru beneficii suplimentare se recomandă creșterea treptată la 300 minute pe săptămână  efort moderat sau 150 minute efort intens.

  • Ponderarea consumului de alcool

  Se recomandă reducerea consumului de alcool la bărbații hipertensivi la 14 unități pe săptămână, iar la femei 8 unități ( 1 unitate este echivalentul a 125 ml vin sau 250ml bere). De asemenea sunt benefice zilele fără consum de alcool și evitarea exceselor (chefuri/beții)

  • Eliminarea fumatului

  Fumatul se asociază cu valori mai mari ale TA atât la hipertensivi cât și la normotensivi.

 • Tratament medicamentos
 • După aplicarea tuturor recomandărilor asupra stilului de viață,  pentru atingerea țintelor terapeutice este necesar de multe ori un  tratament medicamentos. Alegerea tipului de tratament se va face cu atenție de către medicul cardiolog sau internist ținând cont de mai multe date (vârsta pacientului, prezența altor afecțiunii, toleranța și complianța la tratament precum  limitarea efectelor adverse).

  Din 2005, la inițiativa Ligii Mondiale a Hipertensiunii (World Hypertension League) s-a declarat ziua de 17 mai Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale. Acest demers are ca obiectiv major să ajute populația să conștientizeze și să prevină ravagiile cauzate de hipertensiune, un « ucigaș tăcut » responsabil de jumătate dintre bolile cardiovasculare.

   

   

  Autor: Dr. Radu Lidia – Medic specialist Cardiologie, Medic specialist Medicina Interna, Competente in Ecografie

   
  Programare