Produsele plastice „BPA-free” pot fi dăunătoare pentru sănătatea umană

©

Autor:

Produsele plastice „BPA-free” pot fi dăunătoare pentru sănătatea umană
Produsele plastice care nu conțin bisfenol A (BPA) ar putea să fie la fel de dăunătoare pentru sănătatea umană ca produsele care conțin compusul chimic, sugerează oamenii de știință într-un studiu condus de Universitatea din Missouri și publicat în Proceedings of Academia Nationala de Stiinte.
Timp de zeci de ani, oamenii de știință au studiat intens efectele bisfenolului pe diferite modele de animale, cu rezultate care indică faptul că substanța chimică poate determina pierderea precoce a sarcinii sau apariția unor afecțiuni placentare. De asemenea, studiile au arătat că efectele utilizării BPA asupra sănătății după naştere sunt unele negative. Din aceste motive, companiile au căutat alternative la substanțele chimice dăunătoare, pentru a putea continua dezvoltarea produselor din pastic.

Etichetele „BPA-free” regăsite în prezent pe sticlele de apă sau recipiente alimentare, ar putea induce o stare de siguranță psihică, însă studiile recente arată că lucrurile nu ar trebui să stea astfel. Cercetătorul Cheryl Rosenfeld, profesor de științe biomedicale la Colegiul de Medicină Veterinară din Missouri, avertizează că alternativele la produsele cu BPA în compoziție, precum cele care conțin bisfenol S (BPS), încă nu pot fi considerate sigure pentru utilizarea de către oameni.

În cadrul studiilor de laborator, oamenii de ştiință au evidențiat efecte negative ale bisfenolului S asupra placentei unui model animal. „Produsele chimice sintetice precum BPS pot pătrunde prin placentă maternă, deci orice este care circulă în sângele mamei poate fi transferat cu ușurință la copilul în curs de dezvoltare”, a spus Rosenfeld.

Substanțele chimice sintetice, precum cele conținute de produsele chimice industriale, au capacitatea de a reduce producția de serotonină a placentei. Un nivel redus de serotonină poate compromite dezvoltarea creierului fetal, deoarece în perioada de sarcină placenta serveşte ca o sursă primară de serotonină pentru creier. Astfel, expunerea la BPA sau chiar înlocuitorul său, BPS, în timpul sarcinii, poate avea consecințe nefaste de lungă durată asupra sănătății.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-03-2020 | creare: 02-03-2020 | Vizite: 511
Bibliografie
Think all BPA-free products are safe? Not so fast, scientists warn, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200218182202.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Știi la ce toxice te expui dacă atingi bonurile de la cumpărături?
  • Riscurile disruptorilor endocrini din mediu și alimente
  • Expunerea la bisfenol A și impactul asupra microbiomului intestinal și a riscului de obezitate în copilărie
  •