Programele pentru controlul greutăţii, mai eficiente în unele cazuri de diabet de tip 2 decât medicamentele (studiu)

Data publicării: 12-01-2018

Programele pentru controlul greutăţii ar putea fi mai eficiente decât medicamentele în cazul unora dintre pacienţii diagnosticaţi cu diabet de tipul 2, conform rezultatelor unui studiu recent, citate joi de Press Association.

Persoanele cu diabet de tipul 2 care se înrolează în programele accesibile ce vizează schimbarea stilului de viaţă au un risc mai mic de a avea nevoie, în timp, de medicamente mai puternice şi, în plus, au şanse mai mari de a-şi îmbunătăţi nivelurile glicemiei, potrivit cercetării efectuate de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Glasgow.

În cadrul studiului au fost monitorizate 1.500 de persoane cu diabet de tipul 2 care au participat la astfel de programe, iar rezultatele obţinute au fost comparate cu cele ale unor pacienţi care nu urmat astfel de servicii.

Cercetătorii au descoperit că pacienţii care au luat parte la cursul de şaisprezece săptămâni de gestionare a greutăţii nu au avut nevoie de medicamente mai puternice şi au prezentat un risc cu jumătate mai mic de a înregistra o creştere a necesarului de insulină administrată.

Pacienţii care au participat la programul pentru gestionarea greutăţii ''Glasgow and Clyde Weight Management Service'' au cântărit, în medie, cu 8 kilograme mai puţin trei ani mai târziu în comparaţie cu cele care nu au urmat acest program şi au pierdut, în medie, 1 kilogram în acelaşi interval de timp.

Studiul, publicat în jurnalul Diabetes Obesity and Metabolism, a descoperit de asemenea că pacienţii care au reuşit să slăbească cinci kilograme prezentau niveluri semnificativ mai reduse ale glicemiei chiar şi după trei ani de la încheierea programului.

''O intervenţie de gestionare a greutăţii adaptată vieţii de zi cu zi în cazul pacienţilor cu diabet poate diminua masa corporală pe termen mediu, poate duce la îmbunătăţirea controlului glicemiei cu mai puţine medicamente şi ar putea fi mult mai eficientă decât alternativele farmacologice'', au notat autorii studiului.

''Acesta este primul studiu desfăşurat în lumea reală care demonstrează că programele de gestionare a greutăţii prin modificarea stilului de viaţă pe care le asigurăm în cadrul Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) pot avea un efect clinic semnificativ, de lungă durată, asupra diabetului de tip 2'', a declarat dr. Jennifer Logue din cadrul universităţii amintite, autoare principală a cercetării.

''Sperăm ca acest studiu să îi convingă pe pacienţi, medici şi directori din cadrul NHS să aceste programe necostisitoare pot avea efecte semnificative din punct de vedere clinic asupra pacienţilor cu diabet de tipul 2'', a precizat aceasta.
Sursa: Agerpres, 12-01-2018, Vizualizari 166
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.