Proiectul legii sănătăţii: Casele de asigurări de sănătate devin societăţi mutuale de asigurări de sănătate

Data publicării: 04-07-2012

Casele de asigurări de sănătate vor fi transformate în societăţi mutuale de asigurări de sănătate, potrivit noului proiect de lege a sănătăţii, postat marţi pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Proiectul prevede că fiecare asigurat se poate înscrie într-o astfel de asociaţie, la alegere. Cele 42 case se vor transfera în 8-10 societăţi mutuale de asigurări, astfel încât, începând de anul viitor, cetăţenii să poată să înscrie adeziunile.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se va transforma în Autoritatea Naţională de Reglementare a Asigurărilor Obligatorii de Sănătate (ANRAOS).
Asiguratul se poate înscrie fie la o societate mutuală de asigurări de sănătate, fie la un asigurator privat. Pachetul de servicii de bază urmează asiguratul fie la asiguratorul privat, fie la societatea mutuală.
De asemenea, Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate va fi independent.
Colectarea contribuţiilor se va face de Ministerul Finanţelor Publice, prin intermediul ANAF, într-un cont distinct deschis pe seama ANRAOS, în condiţiile legii.
Ministerul Finanţelor Publice transmite, lunar, ANRAOS şi publică pe website-ul propriu informaţiile cu privire la contul curent şi despre soldul final al fiecărei luni sau despre toate rulajele şi tranzacţiile care au avut loc în contul curent în luna respectivă.
Fondul naţional de asigurări obligatorii de sănătate este gestionat şi se repartizează de către ANRAOS asiguratorilor de sănătate.
În ceea ce priveşte coplata, proiectul de act normativ prevede că aceasta va fi o sumă fixă, care reprezintă plata contribuţiei băneşti a asiguratului pentru a putea beneficia de serviciile de sănătate din pachetul de servicii de sănătate de bază din cadrul sistemului de asigurări obligatorii de sănătate, încasată de furnizor suplimentar faţă de suma decontată din fond.
Categoriile de asiguraţi care vor fi scutite de la coplată sunt copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate ale Ministerului Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse, pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună şi femeile însărcinate şi lăuzele, pentru servicii de sănătate în legătură cu sarcina şi lăuzia.
Sursa: Agerpres, 04-07-2012, Vizualizari 4392
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.