Proprietățile unice ale țesutului cartilajului, explorate în cadrul unui nou studiu

©

Autor:

Proprietățile unice ale țesutului cartilajului, explorate în cadrul unui nou studiu
În încercarea de a oferi modalități mai eficiente și mai sigure de diagnostic și de tratament a osteoartritei, o echipă de cercetători americani au examinat ce se întâmplă din punct de vedere mecanic cu țesutul cartilajului la nivel microscopic în timpul exercitării asupra sa a unei tensiuni de forfecare. Studiul poate ajuta la impulsionarea progreselor în imagistica medicală.
Țesutul cartilajului din articulațiile genunchiului și cotului are o grosime de doar câțiva milimetri, însă poate suporta sarcini de până la 10 ori greutatea corpului și poate rezista la câteva sute de mii de cicluri de încărcare cu daune minime pe durata de viață a unei persoane. Cu toate acestea, țesutul nu se regenerează odată ce oamenii ajung la vârsta adultă, iar deteriorarea cartilajului poate fi un precursor al unor boli articulare degenerative, precum osteoartrita.

În studiul actual, cercetătorii și-au propus să găsească un cadru biofizic mecanic care să poată face predicții realiste despre ce fel de schimbări au loc în mecanica și funcționarea cartilajului în timpul diferitelor stadii ale bolii.
Modelul matematic dezvoltat de cercetători este informat de date experimentale, astfel încât datele pot fi combinate cu măsurători neinvazive, cum ar fi RMN-urile. Cu o hartă a proprietăților pentru țesutul cartilajului sănătos și deteriorat, medicii pot face predicții despre momentul în care este necesară intervenția chirurgicală doar din imagistică, fără a fi nevoie să efectueze proceduri invazive.

Lucrarea se bazează pe un alt studiu recent publicat de aceeași echipă de cercetători, care analizează modul în care proprietățile cartilajului rezistă la fractură și cum pot fi reglate materialele artificiale pentru a imita aceste proprietăți.

sursa: Science Daily
foto: ShutterStock/PopTika

Data actualizare: 18-02-2022 | creare: 18-02-2022 | Vizite: 371
Bibliografie
Scientists develop biophysical model to help better diagnose and treat osteoarthritis, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220214154902.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cartilaj artificial creat cu ajutorul imprimantei 3D
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum