„Proprietățile vindecătoare” ale mătăsii de păianjen nu au o baza științifică, constată un nou studiu

©

Autor:

„Proprietățile vindecătoare” ale mătăsii de păianjen nu au o baza științifică, constată un nou studiu
Mătasea de păianjen, folosită în vremurile antice în tratamentul unei game largi de afecțiuni, a revenit în atenția cercetătorilor. Un studiu recent, condus de cercetători de la Universitatea din Aarhus, revizuiește experimente vechi și dezvăluie mitul proprietăților antibacteriene ale mătasei păienjenilor.
Încă din Roma antică, mătasea de păianjen a fost folosită ca remediu pentru a trata leziuni ale pielii, veruci și alte condiții medicale. În trecut, medicii au acoperit răni deschise în pânză de păianjen sau au sfătuit pacienții să plaseze coconi de mătase pe dinții infectați. În vremurile moderne, totuși, literatura conține rapoarte contradictorii despre mătasea de păianjen și eventualele sale proprietăți antimicrobiene. În jurnalul iScience, cercetătorii revizuiesc experimente vechi și dezvăluie mitul proprietăților antibacteriene ale mătasei păienjenilor.

La începutul cercetării, oamenii de știință au devenit îndoielnici cu privire la validitatea a ceea ce citiseră în literatură. „Nu am reușit să detectăm activitatea antimicrobiană a mătăsii de păianjen, indiferent de metodă sau microb, iar acest lucru ne-a făcut curioși de ce au reușit alte studii”, spune autorul principal Trine Bilde, profesor de biologie la Universitatea Aarhus.

În timpul analizelor, cercetătorii au identificat două categorii de neajunsuri în literatura deja publicată: riscul de contaminare bacteriană și controlul inadecvat al solventului utilizat pentru extragerea mătăsii păianjenului. Cercetătorii au arătat că rapoartele anterioare au fost probabil compromise, de exemplu, prin măsurarea efectului solventului folosit pentru extragerea mătăsii păianjen în locul mătăsii păianjen în sine. Solvenții precum acetonă sau acetat de etil pot avea singuri efecte antimicrobiene puternice.

În general, echipa de cercetători a examinat mătasea de la șapte specii diferite de păianjeni utilizând metode experimentale îmbunătățite. În urma examinărilor, cercetătorii nu au găsit semne de activitate antimicrobiană. Deși studiul nu exclude activitatea antimicrobiană pentru toate speciile de păianjeni, pune la îndoială cercetări anterioare. „Mai degrabă decât să presupunem că mătasea de păianjen este antimicrobiană, ar trebui să presupunem că nu este. Putem totuși testa ideea la noi specii și cu noi organisme, dar cu un punct de plecare mai precaut”, spune Bilde.

sursa: Sience Daily

Data actualizare: 08-10-2021 | creare: 08-10-2021 | Vizite: 401
Bibliografie
Spider silk’s supposed 'healing properties' might have no basis in science, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211005124708.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: