Prostaglandina E2: o nouă terapie împotriva căderii părului, ce nu implică o intervenție chirurgicală

©

Autor:

Prostaglandina E2: o nouă terapie împotriva căderii părului, ce nu implică o intervenție chirurgicală
Prostaglandina E2 (PGE2), un medicament cu multiple utilizări medicale, poate stimula creșterea foliculului de păr, indică un studiu publicat în jurnalul Experimental Cell Research. Potrivit autorilor, sistemele de livrare a PGE2 pot reprezenta o abordare nouă și eficientă de gestionare sau de tratare a afecțiunilor care determină pierderea parului.
Căderea părului, caracterizată prin pierderea a peste 100 de fire de păr pe zi, peste pragurile considerate normale, reprezintă o afecțiune dermatologică frecventă, care poate afecta persoane de orice vârstă. Deoarece aspectul fizic este important pentru un individ, iar parul joacă un rol semnificativ în proiectarea esteticii fizice, căderea părului poate avea importante consecințe asupra bunăstării mentale și implicit asupra calității vieții unei persoane.

Denumită în termeni medicali alopecie, condiția poate fi determinată de mai mulți factori, inclusiv de episoade traumatice sau de anumite medicamente, precum cele folosite în chimioterapie. Numeroase studii s-au concentrat asupra identificării unor metode de regenerare a părului, în ultimii ani fiind descrise foarte multe noi abordări, fiecare cu diferite avantaje și dezavantaje și cu un grad diferit de eficacitate.

Prostaglandinele, un grup de compuși lipidici derivați din acidul arahidonic (AA), mediază numeroase procese fiziologice sau patologice, inclusiv durerea și inflamația. Unul dintre compușii din grupul prostaglandinelor, tipul E2, responsabil de reglarea creșterii părului, a reușit să prevină pierderea părului în studiile efectuate pe șoareci expuși la radiații. Minoxidilul, omperazolul și uleiul de ricin sunt principalele terapii folosite în prezent, care pot crește nivelul de PGE2.

Studiul actual, efectuat de cercetători de la universități și instituții de renume de profil medical din China, și-a propus să realizeze o examinare a impactului PGE2 asupra creșterii părului și asupra reglării foliculilor de păr. În studiu, cercetătorii au proiectat o matrice PGE2 care a fost injectată subcutanat unor șoareci de laborator modificați genetic pentru a suferi de alopecie, pentru a evalua creșterea părului.

Potrivit rezultatelor, prostaglandina E2 a conferit efecte pozitive asupra creșterii foliculului de păr în faza anagenă timpurie. În plus, tratamentul cu PGE2 a dus la o proliferare celulară mai mare în noii bulbi de păr, iar la locurile cu injectare cu matricea PGE2, raportul de dezvoltare a foliculului de păr a fost semnificativ mai mare. Studiul indică faptul că matricea PGE2 ar putea reprezenta o terapie eficientă pentru creșterea părului în timpul fazei anagene timpurii.

sursa: News Medical
foto: DimaBerlin/Shutterstock

Data actualizare: 11-11-2022 | creare: 11-11-2022 | Vizite: 641
Bibliografie
Prostaglandin E2 injection improve hair growth, link: https://www.news-medical.net/news/20221109/Can-prostaglandin-E2-injection-improve-hair-growth.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Căderea părului se intensifică iarna
  • De ce chimioterapia produce căderea părului?
  • De ce testosteronul influențează pilozitatea?
  •