Proteste ale medicilor de familie in mai multe judete

Data publicării: 16-02-2009

Medicii de familie protesteaza, incepand de luni, fata de procentul mic din PIB alocat medicinei primare. Presedintele Societatii Medicilor de Familie din Municipiul Bucuresti, dr. Rodica Tanasescu a declarat, pentru AGERPRES, ca timp de trei zile medicii de familie isi vor lua concedii, cabinetele vor fi inchise, iar pacientii cu probleme cronice vor fi reprogramati. Ea a spus ca in cazul in care de la 1 aprilie va fi alocat acelasi procent mic din PIB - 5,4% fata de 9% cat au cerut - medicii nu vor semna contractul-cadru.
In mai multe judete din tara au inceput deja protestele medicilor de familie.
Mehedinti
Aproape jumatate dintre cei 150 de medici de familie din Mehedinti au decis, luni, sa sisteze activitatea timp de trei zile, incepand cu 18 februarie, in semn de protest fata de intentia guvernului de a reduce cu 40 % fondurile alocate asistentei medicale primare.
Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie, dr. Adrian Petcu, a declarat, pentru AGERPRES, ca cei 70 medici de familie care au depus cereri de concediu de odihna la Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate Mehedinti sunt ingrijorati de faptul ca masura de diminuare a bugetului anului 2009 are loc 'intr-un moment neinspirat, cand cheltuielile aferente sustinerii activitatii cabinetelor au crescut ca urmare a crizei financiare, drept pentru care majoritatea cabinetelor vor intra in colaps economic'.
'Am recurs la aceasta forma de protest pentru a atrage atentia guvernantilor asupra pericolului ce-l prezinta pentru sanatatea publica lipsa fondurilor', a precizat Petcu.
Potrivit sursei citate, actiunea medicilor de familie nu este indreptata impotriva celor aproape 220.000 asigurati din Mehedinti.'Speram ca semnalul nostru de alarma sa atraga atentia celor in drept si sa-i convinga ca blocarea sistemului medical primar poate provoca consecinte grave pentru starea de sanatate a comunitatii'.
Arad
Si in Arad situatia este asemanatoare, cabinetele medicilor de familie din judet urmand sa fie inchise in perioada 18 – 20 februarie.
Dupa cum se precizeaza intr-un comunicat de presa, medicii de familie aradeni se vor afla in concediu in perioada mentionata iar cabinetele medicale vor fi inchise.
Cum insa data de 20 februarie cade intr-o zi de vineri, pacientii nu se vor putea adresa medicilor de familie practic pana luni 23 februarie, motiv pentru care medicii de familie ii roaga pe bolnavii cronici sa se prezinte la cabinetele de medicina de familie pentru ridicarea retetelor fie in perioada 16 – 17 februarie, fie din 23 februarie.
Intrucat in judetul Arad nu mai funtioneaza legal nici o asociatie a medicilor de familie, iar alegerile pentru o structura de conducere sunt programate doar in data de 20 martie 2009, anuntul este semnat in numele medicilor de familie aradeni de catre un grup de initiativa, alcatuit din medicii Adrian Darabantiu, Marius Capatana si Robert Patko.
Tulcea
Timp de trei zile, cabinetele medicale din judetul Tulcea vor fi deservite exclusiv de asistentele medicale.
Aceasta situatie, conform vicepresedintelui Societatii Nationale a Medicilor de Familie (SNMF), Simona Sopov, va fi una din efectele protestului medicilor de familie fata de reducerea cu 40% a fondurilor alocate medicinei de familie.
"In perioada 18-20 februarie vom fi la Bucuresti si vom decide programul protestelor iar in aceste zile doar asistentele vor deservi cabinetele medicale", a declarat vicepresedintele SNMF, Simona Sopov, care este in acelasi timp presedinta filialei judetene a societatii.
Ea s-a aratat nemultumita din cauza afirmatiilor facute de unele autoritati din domeniul medical din Bucuresti conform carora activitatea medicilor de familie este ineficienta.
"Este foarte usor sa scoti in evidenta uscaturile si mult mai greu sa nu generalizezi sa sa fii constient ca, cel putin la noi la Tulcea, ne confruntam cu foarte multe probleme. Nu vom mai scrie retete si nici bilete de trimitere si ii vom indruma pe pacienti sa mearga acolo unde se investesc bani, respectiv sectiile UPU si nu numai", a mai spus vicepresedintele SNMF.
Potrivit sursei, medicii de familie intentioneaza sa isi depuna cereri si sa plece in strainatate, Franta fiind una din tarile preferate de acestia.
"Tara asta pare sa nu aiba nevoie de noi. Eu sunt mai in varsta, dar nu imi va fi deloc greu sa plec", a precizat vicepresedintele Simona Sopov.
Printre metodele de protest care vor putea fi abordate de medicii de familie, ca urmare a scaderii cu 40% a fondurilor alocate medicinei de familie, se numara atat inchiderea cabinetelor medicale, cat si intrarea in concediu.
"Anual, avem dreptul la o vacanta de 30 de zile, iar 70% din medici isi fac cerere pentru acest 'concediu'. Casa de Asigurari de Sanatate are obligatia de a ne inlocui cu medici de familie acreditati de Colegiul Medicilor. Sa vedem ce se va intampla in continuare", a mai spus Simona Sopov.
Teleorman
Si Asociatia Medicilor de Familie (AMF) Teleorman protesteaza impotriva reducerii bugetului alocat medicinii primare cu 40,6 la suta, potrivit unui comunicat remis AGERPRES. Intr-un document inaintat atat Casei de Asigurari de Sanatate Teleorman, cat si Directiei Judetene de Sanatate Publica, AMF solicita gasirea de solutii urgente pentru asigurarea asistentei sanitare in cele 110 cabinete ale medicilor de familie.
Potrivit sursei citate, sunt sustinute toate actiunile Societatii Nationale a Medicilor de Familie, care solicita alocarea unui buget cel putin egal cu nivelul din anul trecut.
"Reducerea drastica a bugetului va determina inchiderea prin faliment a unui numar foarte mare de cabinete de medicina de familie" - se mai precizeaza in comunicat.
Pentru sustinerea protestului, AMF Teleorman anunta ca in perioada 18-20 februarie medicii de familie din acest judet nu vor acorda asistenta, fiind in concediu.
Sursa: Agerpres, 16-02-2009, Vizualizari 510
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.