ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Psihiatrie pediatrică Psihiatrie pediatrică Iași

Rezoluția de Anul Nou

Autor: Dr. Mihaela Gherasim
Rezoluția de Anul Nou

Majoritatea dintre noi ne stabilim la fiecare început de An Nou rezoluții și ne propunem să ne ținem de ele pe parcursul anului.

 

Cele mai frecvent întâlnite rezoluții includ: mai mult exercițiu fizic, mâncat mai sănătos, renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool și creșterea acțiunilor de auto-îngrijire, cum ar fi dormit mai mult.

Modificări ale stilului de viață ca acestea pot avea efecte semnificative.

Iată câteva sfaturi concrete, bazate pe dovezi științifice:

– la persoanele în vârstă se recomandă antrenamente de rezistență, care sunt sigure și benefice în îmbunătățirea flexibilității și calității vieții.

– conform Ghidurilor Americane pentru dietă pntru 2015-2020, se recomandă ca zahărul adăugat în mâncare să fie mai mic cu 10% din caloriile zilnice, grăsimile saturate mai mici cu 10% din caloriile pe o zi, să consumăm  mai puțin de 2300mg săruri  pe zi, iar în materie de consum de alcool, femeile ar trebui să se oprească la o băutură pe zi, bărbații la maxim două băuturi pe zi.

– un succes foarte mare în stoparea fumatului îl poate avea un grup de terapie sau de consiliere, care poate duce la o rată inițială a întreruperii fumatului de 60-100% și de 20% dupa un an. Este foarte important să se renunțe la metoda de întrerupere gradată.

-pentru consumatorii cronici de alcool ținta este abstinența totală. Cea mai frecventă greșeală care se face este subestimarea gradului de ajutor de care are nevoie persoana respectivă, pentru a se lăsa de băut.

– reducerea numărului de ore de somn poate avea efecte diverse. Pierderea unei ore de somn pe noapte pentru mai multe nopți afectează ușor cogniția, lucru nerecunoscut de indivizii în cauză. O restricție de somn mai severă timp de o săptamână duce la  deficite cognitive profunde similare cu cele întâlnite la pacienții cu Atac cerebral și acest fapt fiind se pare recunoscut de indivizii în cauză. Lipsa de recunoaștere a efectelor deprivării de somn pare să fie o trăsătură constantă, ce poate fi depășită prin cercetare și educație.

Deprivarea de somn pe termen scurt este implicată în obezitate și în tulburări de reglare a glicemiei, contribuind la un control slab al diabetului de tip 2.

Cel mai important este ca aceste recomandări să vă ajute în formularea Rezoluției de Anul Nou și că un obiectiv formulat în scris are șanse mult mai mari de îndeplinire decât cel exprimat doar verbal.

 
Programare