ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihologie Psihologie Bucuresti

Atacul de panica

Atacul de panica
Autor: Alexandra Ene

Atunci cand ma gandesc la atacul de panica, primul lucru care imi vine in minte este cat de neintelese se simt multe dintre persoanele care sufera de atacuri de panica. Partenerii, prietenii sau familia incearca sa le fie alaturi la inceput, insa cu timpul, pentru ca nu ingeleg si li se pare absurd sa iti fie frica de nimic, se satura si incep sa spuna anxiosului sa “treaca peste”, ca “este  prostie si nu au de ce sa se teama” sau alte astfel de lucruri. Cu timpul, persoana care sufera de atacuri de panica incepe sa se simta rusinata si incearca sa isi ascunda sau minimizeze problema.

 

Imi amintesc de un banc citit pe undeva pe net, pe subiectul acesta, care desi pare o gluma, nu este chiar in totalitate.

 

Domnul Popescu se trezeste in mijlocul noptii transpirat, cu durere in bratul stang si o presiune enorma pe piept. Suna la 112 si salvarea il duce la spital.

Acolo, medicul vine cu rezultatele analizelor si ii spune:

  • Domnule Popescu, am o veste proasta, ati suferit de un infarct.
  • Slava Domnului! respira el usurat, credeam ca mi-au revenit atacurile de panica!

 

 

Desi pare ca frica este nejustificata si “ridicola”, persoana care sufera de atacuri de panica nu poate, pur si simplu, sa nu ii mai fie frica. Zonele din creier care se activeaza in acele momente fac parte din sistemul limbic, “creierul de reptila” , si nu pot fi controlate de partea din creier care ne da judecata, ratiunea si personalitatea. Din perspectiva celui suferind, pericolul iminent este cat se poate de real.

 

 

De ce apar atacurile de panica?

 

Atacurile de panica pot sa apara pur si simplu ca o consecinta a modului in care interpretam o senzatie corporala fireasca. Poate sa fie din cauza lipsei de somn, a oboselii sau a stresului, sau pur si simplu un sir de ganduri caruia ii acordam prea multa importanta in acel moment. “Parca respir cam greu, daca o sa ma sufoc?”  - gandul, daca este luat in serios, genereaza emotia - frica, ceea ce porneste un lant de reactii in corp, se secreta adrenalina, cortizolul de stres, iar “creierul de reptila” devine activat, pulsul creste, tot corpul se pregateste sa lupte impotriva unui pericol necunoscut. Reactiile fizilogice intaresc frica si convingerea ca ceva nu este in regula, si de aici porneste cercul vicios.

 

Adeptii psihoterapiei psihodinamice sunt de parere ca atacul de panica ascunde in spatele lui alte emotii reprimate, care in final ajung sa fie manifestate in acest mod. Poate fi vorba de furie, tristete, umilinta sau orice emotie pe care persoanei in cauza ii este teama, sau crede ca nu ar trebui sa o simta.

 

Care sunt cele mai frecvente senzatii traite in timpul unui atac de panica?

 

  • inima bate de “sare din piept”
  • respiratie ingreunata
  • usoara ameteala
  • furnicaturi in degete, in maini, portiuni de piele pe scalp sau oriunde pe corp
  • muschi incordati
  • dureri in piept
  • senzatie de “ireal”
  • transpiratie abundenta
  • persoana tremura
  • fiori reci sau senzatie de caldura brusca

 

Ce simte la nivel emotional persoana care traieste un atac de panica?

 

Cel mai frecvent, o frica intensa de moarte, si care pare in acel moment perfect justificata, teama de a nu innebuni, o senzatie de a fi detasat de realitate.

 

Pot sa mor daca am un atac de panica?

 

Desi este inspaimantator, un atac de panica nu este amenintator la adresa sanatatii. Este adevarat ca inima pompeaza sangele foarte rapid, insa daca nu exista o afectiune cardiaca datorita careia sa existe o interdictie in a face miscare sau sport, atacul de panica este echivalentul unei sesiuni de antrenament la sala, la nivel fizic.

Chiar daca stii in mod rational ca atacurile de panica nu fac rau sanatatii, este posibil sa pastrezi undeva in adancul mintii convingerea ca ale tale sunt diferite, la tine e altfel, nimeni altcineva nu traieste ceea ce traiesti tu in acele momente. Daca te numeri printre cei care cred asta, sa stii ca nu esti singurul, iar experienta profesionala pe care am acumulat-o pana in prezent mi-a aratat ca frica intensa si senzatiile extrem de neplacute sunt CEL MAI RAU lucru care se intampla in timpul unui atac de panica.

 

 

Ce sa fac daca am atacuri de panica?

 

In primul rand, mergi la medicul de familie, si cere-i sa faci toate investigatiile necesare care are mai putea justifica simptmele pe care le ai. Daca ai mers la dctor si din punct de vedere medical totul este ok, inseamna ca prolema este de ordin psihologic.

 

In momentul in care ai un atac de panica, sa stii ca de cele mai multe ori el trece de la sine in aproximativ 15-20 minute. Nu este nevoie sa faci ceva anume, nu este nevoie sa “incerci sa il faci sa treaca”, pentru ca de multe ori frustrarea de a nu reusi poate sa “ajute” corpul sa produca inca si mai multa adrenalina. Aminteste-ti ca desi corpul te pregateste pentru a te apara de un pericol ingrozitor care urmeaza sa vina, in realitate, cea ce traisti in acel moment este cel mai rau lucru care ti se va intampla.

 

De obicei, primul atac de panica apare “din senin” si ne face sa credem ca suntem pe punctul sa murim, sa lesinam, sau sa ne pierdem controlul sub o forma sau alta.

Apoi, majoritatea atacurilor de panica apar in anumte circumstante. Ori ca avem de mers o distanta lunga pe jos, ori ca suntem intr-un loc foarte aglomerat, nu avem de unde sa cumparam o sticla cu apa, sau ne aflam la volan intr-un trafic in care este foarte dificil de condus, etc. Multe persoane gasesc “solutii” de moment care fac frica sa treaca, si cand senzatia de pericol s-a disipat, raman cu impresia ca ceea ce au facut ca sa le treaca frica, este ceea ce i-a salvat de la moarte.

Dar a iesi din locul aglomerat, a inghiti o gura de apa sau a suna un prieten nu sunt tocmai lucruri care ne-ar putea salva viata, chiar daca pot sa para logice pe moment. Credinta ca am scapat ca prin urechile acului este cea ce intretine pe termen lung atacurile de panica, si ne lasa sa credem ca “data viitoare nu se stie daca mai scap”.

 

Din acest motiv, in afara de un exercitiu de respiratie si schimbarea gandurilor pe care le avem in acel moment, nu recomand alte modalitati de a incerca sa scapam de frica. Gandurile noastre sunt cele care intretin frica; uneori poate fi suficient ca in loc de “o sa mor, o sa lesin, ce ma fac, mi se intampla ceva ingrozitor”  sa iti spui “Am mai trait asta si nu am patit nimic, cel mai rau lucru care mi se poate intampla este frica pe care o simt deja, iar frica este doar inconfortabila, in realitate nu patesc nimic”.

 

Alte lucruri care pot face o diferenta, in sens pozitiv, sunt: un nivel corespunzator de hidratare, a consuma mai putine produse care contin cofeina, sportul, un somn suficient de lung si odinitor, si bineinteles psihoterapia.

 

Ce sa fac daca cineva apropiat sufera de atacuri de panica?

 

Poate fi dificil sau frustrant sa avem o persoana draga care sufera de anxietate, in primul rand pentru ca desi am vrea sa facem ceva, nu stim ce. De cele mai multe ori, persoana care are atacuri de panica stie singura ce i-ar face bine in acele momente, uneori poate fi vorba de a se izola, alteori dimpotriva are nevoie sa simta ca este cineva acolo. Uneori poate fi vorba de distragere, o imbratisare, incurajare, si uneori in cazuri mai grave poate sa iti ceara sa chemi salvarea. Unele dintre lucrurile enumerate pot sa para mult exagerate pentru cel care priveste din afara, insa in realitatea lui, pericolul este REAL. Daca vrei sa ajuti, ce poti face este sa accepti realitatea celuilalt ca atare, si sa intrebi persoana direct ce ar avea nevoie sa faci.

 

Si nu in ultimul rand, aminteste-ti ca indiferent cum pare din afara, un atac de panica este inspaimantator, iar cel care il are, daca ar sti cum, l-ar opri imediat.

 

Cu drag,

Psiholog Alexandra Ene

0742407534

 

 
Programare