ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Sexologie Sexologie Bucuresti

Avantajele internarii la pat in urgentele psihiatrice

Autor: Pescaru Valentin psiholog-psihoterapeut

Internarea la pat intr-un spital, recomandata ca metoda de tratare a starilor acute sau urgentelor nu este, in general, o varianta placuta si acceptabila pentru pacienti din cauza proastei imagini pe care o are sistemul nostru de sanatate. Exista insa si variante moderne, in care conditiile oferite sunt foarte bune.


In cazul unor tulburari, cum sunt suferintele psihice, varianta tratamentului prin metoda internarii la pat prezinta niste avantaje clare.


Suferintelor majore, in care discutam despre halucinatii, delir, crize psihotice grave, tentative suicidare etc., au internarea ca recomandare principala – este imperios necesar sa scoatem persoana din starea in care se afla cat mai repede cu putinta. Este o situatie care poate pune in pericol atat sanatatea cat si viata persoanei sau a celorlalti. Internarea in conditii de siguranta va face posibila supravegherea si oferirea celor mai bune conditii de tratament, cat mai repede cu putinta. Cu cat se intervine mai repede cu atat cresc sansele unei recuperari rapide.

 

Exista neurologi care afirma, de exemplu, ca numarul neuronilor care se distrug in timpul unei crize psihotice este urias, mult peste numarul obisnuit care se pierde in mod natural. Ei argumenteaza starea de dupa fiecare criza tocmai cu aceasta constatare - este cunoscut ca, in cazul psihoticilor in special, dupa fiecare criza exista o cadere la nivel intelectual/psihic si functional, in sensul in care persoana nu revine la stadiul dinaintea crizei, ci exista o cadere constanta, constatata dupa fiecare criza.


Pe de alta parte exista si o alta recomandare a masurii internarii, in stransa legatura cu specificul bolilor si suferintelor psihice.


Un lucru mai putin cunoscut publicului larg, este un specific al tratamentului psihiatric. In aceasta situatie, poate mai mult decat in oricare alta, unicitatea individului are o mare influenta. Acelasi tratament (cu aceleasi substante, concentratii si doze) nu are acelasi rezultat la persoane diferite. Reactia persoanelor poate sa difere destul de mult la acelasi tratament. Timpul de reactie poate sa fie foarte diferit. De aici rezulta marele avantaj al internarii la pat: persoana va fi sub supraveghere constanta, se va evalua continuu starea de sanatate, efectul substantelor administrate sau dimpotriva, si deci se poate schimba rapid tratamentul, totul pentru a se obtine maximum de rezultat in minimum de timp, spre beneficiul persoanei. Conditiile de spitalizare contin si asigurarea urmarii tratamentului la timp, fara riscul supradozarii sau al interactiunii cu alte substante pe care persoana le ia, pentru alte patologii (diabet, hipertensiune etc.)


In alte cazuri, ca de exemplu, al internarii ambulatorii (tratamentul se prescrie pentru acasa), perioada de timp in care se face evaluarea tratamentului poate sa fie indelungata, timp in care persoana poate avea stari foarte neplacute datorate unor reactii nepotrivite/efecte secundare la substantele administrate. Responsabilitatea in urmarea tratamentului acasa poate sa fie deficitara (persoana nu urmeaza tratamentul, nu administreaza la timp sau corect substantele).


In alte situatii, depinzand de conditiile se spitalizare, pot fi oferite servicii suplimentare persoanelor, cum este evaluarea psihologica, psihoterapia sau consilierea psihologica, alte forme de terapie (de ex. kinetoterapie, ergoterapie, artterapie).


Toate acestea ar trebui avute in vedere atunci cand este vorba de suferintele psihice si de gasirea celor mai bune solutii de abordare a lor.

 
Programare