ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Bucuresti

psiholog-psihoterapeut-sexolog

Autor: Valentin Pescaru
Importanta psihoterapiei

Relatia dintre psihic si fizic este deja cunoscuta si acceptata de catre toti cercetatorii din diverse domenii. Functionarea corecta, normala, a psihicului aduce o stare de bine, de sanatate la nivel fizic si invers. Nenumarate studii arata ca o functionare defectuoasa la nivel psihic (ceea ce include si un anume stil de viata al persoanei) duce la la aparitia unor boli specifice. Dintre bolile cu origine psihogena putem enumera: gastrita si ulcerul, tensiunea oscilanta, tahicardia etc. Sa nu uitam ca exista tulburari specifice la care, desi exista trairi intense la nivel fiziologic (teama, agitatie psihomotorie, transpiratie abundenta, tahicardie, sufocare etc.) cauza este de origine psihica: atacurile de panica si starile de anxietate, de exemplu.
Atitudinea fata de propria sanatate insa este discutabila: daca persoanele cu diverse afectiuni (boli) fizice ajung in cele din urma la medic, nu acelasi lucru se poate spune despre persoanele cu altfel de tulburari (suferinte) - psihice, care ajung foarte rar si in general foarte tarziu la specialist. Ca si cum psihicul nu este o parte importanta din noi si functionarea lui este mai putin importanta decat o boala de stomac sau de ficat. Cu atat mai mult cu cat, nu stim sa se fi inventat medicamente pentru depasirea unor stari de adanca tristete, de suferinta in urma pierderii unei persoane dragi, de "uitare" a unui eveniment traumatic etc. In aceste cazuri, ca si in multe altele, psihoterapia este indicatia cea mai potrivita (insotita sau nu de un tratament medicamentos in unele cazuri).
Exista un numar important de tipuri (metode) terapeutice, de o diversitate ce permite abordarea oricarui tip de suferinta psihica. Doresc sa subliniez faptul ca o suferinta (o tulburare) psihica nu inseamna o boala psihica, astfel incat trebuie sa renuntam la mentalitatea ca abordarea unui psiholog/psihoterapeut ne transforma imediat in bolnavi psihici. Suferinta psihica nu alege, asa cum nu alege nici o alta boala; se poate imtampla oricui si asta nu ne face slabi ci arata ca suntem oameni. Oricine poate trece intr-un moment anume printr-o criza sau printr-o suferinta adanca. Asta nu il transforma imediat intr-un bolnav psihic ci intr-o persoana care are nevoie de sprijin.
In multe dintre cazuri psihoterapia este o abordare mai eficienta si mai economica decat un alt tip de tratament. Cine poate spune cat "costa" imposibilitatea de a mai merge la serviciu, renuntarea la prieteni si izolarea de familie sau de partener?
 
Programare