Ignorarea problemelor de natură psihică nu conduce la sănătate și vitalitate, ori la o viață împlinită. Nu te ”anestezia” emoțional pentru a face față dificultății de a trăi, ci ascultă-ți intuiția când simți că ”ceva” se rupe și doare. Apelează la tratament psihologic, adecvat situației cu care te confrunți.
ROmedic Cabinete medicale Sibiu Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Sibiu

Relatiile de familie

Autor: Simina Munteanu, psiholog clinician
Relaţiile de familie reprezintă unul dintre principalele domenii de interes ale psihoterapiei, fapt deloc surprinzător dacă ne gândim la impactul familiei asupra personalităţii unui individ, începând cu familia de origine şi terminând cu cea formată în perioada adultă.

Forma în care ne apare o familie modernă a zilelor noastre este mult diferită de cea a generaţiilor anterioare. Trecerea de la sistemul patriarhal caracterizat prin valori şi responsabilităţi prestabilite pentru fiecare individ, la cel matriarhal în care libertatea de exprimare şi opţiune sunt încurajate câtă vreme nu ameninţă ordinea lucrurilor, se reflectă viu în dinamica surprinzătoare a rolurilor masculin şi feminin în familiile de azi.

În prezent, nu există un model tip al familiei. Nimeni nu se mai lasă păcălit de imaginea fericită şi plină de veselie pe care o familie o afişează în public. Cu toţii ştim că imaginea exterioară nu reflectă ceea ce se întâmplă în interiorul cuplului respectiv. La fel, cum o familie neconvenţională este privită în prezent cu mult mai multă toleranţă decât în trecut, conform aceleiaşi logici.

Dacă altădată, familia era un obiectiv care odată atins echivala cu maturizarea încununată de succes a individului, în prezent devine tot mai evident că a-ţi întemeia o familie şi a trăi în cadrul ei, reprezintă o continuare a creşterii personale şi nu o stopare a ei. Drumul comun nu-l anulează şi nici nu-l substituie pe cel individual, la fel cum cel individual nu se poate realiza cu adevărat de unul singur.

Aceste realităţi tot mai accesibile conştientizării, schimbă tabloul căsniciilor şi al divorţurilor. Cuplurile îşi acordă un timp mai îndelungat de introspecţie în ceea ce priveşte decizia căsătoriei şi are o altă perspectivă asupra regulilor de convieţuire care sunt supuse revizuirii constante. Divorţul nu mai este ca în trecut, o rupere furioasă şi brutală, ci adesea o strângere de mână şi o urare de drum bun mai departe, odată ce ambii parteneri şi-au conştientizat şi acceptat reciproc încheierea unei etape comune de viaţă.

Poate că reprezentanţii generaţiilor mai în vârstă privesc cu dezaprobare aceste schimbări, pe care le etichetează cu prea mare uşurinţă ca fiind semne ale lipsei de implicare în chestiunile serioase ale vieţii. Uneori, această evaluare poate fi una corectă, dar de cele mai multe ori, lucrurile stau exact invers. Tocmai pentru că generaţiile actuale conştientizează mult mai bine angajamentul profund pe care-l presupune o relaţie de familie, se uită cu mult mai multă atenţie în interior şi caută să vadă dacă acest interior este pregătit pentru întemeierea unei familii, sau mai necesită lucru individual.

În final, valorile şi principiile pe care se întemeiază o familie rămân aceleaşi, ceea ce este altfel abordat în prezent este nivelul de congruenţă între aceste valori cerute şi existenţa lor reală în fiecare. Este o schimbare firească ce decurge din evoluţia fiecărui individ ca exponent al familiei sale, al culturii de provenienţă, al ghemului de schimbări la nivel macrosocial.
 
Programare