ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Bucuresti

TERAPIA PSIHO-SEXOLOGICA A DISFUNCTIILOR SEXUALE MASCULINE


Uneori, se poate sa intampinam dificultati in activitatea sexuala cu toate ca suntem sanatosi si nu avem probleme medicale de sanatate. Se poate intampla sa avem orgasm cu mult timp inainte de a dori acest lucru (ejaculare prematura) sau erectia penisului sa fie deficitara si nu asa cum am dori sa fie (disfunctie erectila). Avem analizele medicale facute la zi si rezultatele lor sunt imbucurator de bune. Mai mult, putem avea dificultati doar uneori sau numai in anumite situatii sau cu anumite partenere. Cateodata, un singur esec a fost poate suficient pentru a atrage un altul si apoi a condus la rarirea sau chiar la evitarea relatiilor sexuale. Ne simtim inhibati si din cand in cand chiar blocati psihic . Aceste tulburari sexuale (numite si psihogene), apar din cauze psihologice. Le puteti identifica atunci cand va aflati in cel putin doua din urmatoarele ipostaze:


• sunteti obositi si stresati dupa orele de serviciu (absenta dorintei, stres);
• va este teama ca nu veti fi la inaltimea asteptarilor partenerei, dar mai ales la propriile asteptari (anxietate de performanta);
• aveti puternice emotii de frica, panica, vinovatie (emotii negative);
• aveti ganduri negative si obsesive care anticipeaza esecul: “Daca se va intampla la fel ca data trecuta!” (interferente cognitive - prezicerea si autoimplinirea gandului negativ);
• aveti sentimente de culpabilitate, rusine, ingrijorare, frustrare, nesiguranta, descurajare (sentimente negative disfunctionale);
• abilitatile voastre sexuale sunt, uneori,stangace (credinte, mituri negative in legatura cu activitatea sexuala);
• abordati “sexul” incordati, nerelaxati si neerotic, orientati mai mult pe scop decat pe placere (deprinderi sexuale disfunctionale);
• credeti, in mod eronat, ca masturbarea va poate dauna (istoricul masturbarii);
• sunteti deseori in dezacord cu partenerul (relatie conflictuala);
• partenera este extrem de dornica ori extrem de "materna";
• faceti “mai mult sex decat dragoste”, in cazul ejacularii premature si “mai mult dragoste decat sex” in cazul disfunctiei de erectie.


In aceste situatii este necesara consultarea unui psiholog sexolog (psihosexolog) deoarece cauzele disfunctiilor sexuale sunt preponderent de origine psihologica. Altfel spus, toate organele implicate sunt sanatoase, dar functionarea lor nu este pe masura propriilor asteptari.


Ar fi de subliniat si faptul ca nici o disfunctie sexuala situationala (care apare doar uneori si in anumite conditii), fie ea primara (de la inceputul vietii sexuale) sau secundara (dobandita la un moment dat in timpul vietii), nu are cauze medicale cunoscute, ci numai psihologice sau sociale. Nici in cazul ejacularii premature nu exista nici o cauza medicala cunoscuta (Wincze J. si Carey M. – Sexual Dysfunction. 2011).
Metaforic, am putea face o paralela intre aceste cazuri si situatia in care suntem posesorii unei biciclete, perfect functionala, dar nu stim sau am uitat sa mergem cu ea. Nu ne este utila, ne e teama de incidente nedorite si de aceea, ne simtim nedreptatiti si dezamagiti. Totusi, sta in puterea noastra sa invatam sa ne bucuram de ea. Unii alegem sa urcam in sa si de cele mai multe ori vom reusi sa si mergem. Altii, aleg sa nu riste!


In definitiv, sexualitatea masculina e ca mersul pe bicicleta. Trebuie sa-ti tii echilibrul intre EP-ejacularea prematura si DE-disfunctia erectila. Tineti cont insa, ca o pista pentru biciclete este intotdeauna …ingusta.
Profesionalismul, experienta si rezultatele m-au convins ca disfunctiile sexuale cu geneza psihica (psihogene) pot fi rezolvate si aproape orice cuplu poate avea o viata sexuala pe deplin satisfacatoare. Uneori, solutiile sunt chiar mai putin complicate decat in cazurile cu probleme medical-organice. Cateva sedinte de terapie psiho-sexuala sunt adesea suficiente pentru a va da seama ca lucrurile se pot schimba in bine, ca noua dvs. abordare va duce la imbunatatirea vietii sexuale.
In acest context, prima sedinta este dedicata intotdeauna unei diagnosticari atente si specifice, in urma careia vom afla ce probleme sunt, care sunt cauzele si care este calea de urmat: medicala, psihoterapeutica sau combinata. Competentele si solutiile mele vizeaza aspectul psihoterapeutic al disfunctiilor sexuale si constau in acordarea de consiliere psihosexologica specializata. Veti afla tot ceea ce trebuie sa stiti si, mai ales, cum anume sa procedati pentru a depasi blocajul psihic in care va aflati, pentru a va putea bucura de propria sexualitate. Nu prescriu medicamente , fie ele chiar si naturiste. De cele mai multe ori, in aceste cazuri sunt ineficiente si in plus, pot crea dependenta.


Am in vedere barbatii cu ejaculare prematura si care au impresia ca au o problema organica ce poate fi vindecata cu medicamente. Uneori pot trece multi ani pana sa realizeze ca de fapt sufera de o disfunctie psihogena ce poate fi corectata. De cele mai multe ori, ei vor putea dobandi controlul propriei senzitivitati genitale si vor deprinde noi abilitati sexuale mai repede decat se asteapta.


Ma gandesc la barbatii care au avut cateva episoade de disfunctie erectila si o multitudine de ganduri negre, inclusiv ca viata lor sexuala este pe sfarsite, au si inceput sa apara in capul lor de fiecare data cand situatia devine ...sexuala. Credintele lor, impreuna cu aceste ganduri, alimenteaza insa disfunctia si astfel ei pot intra intr-un cerc vicios din care este greu sa iasa singuri, fara ajutor specializat. Erectia este un process care incepe si se mentine cu stimuli erotici si nu cu ganduri catastrofice. Teama de a nu fi la inaltime, anxietatea de performanta, este prima cauza psihologica a disfunctiei erectile. Barbatii care au erectii spontane in unele dimineti, au dorinte sexuale si care se pot masturba satisfacator, nu sunt impotenti chiar daca pot avea dificultati de erectie in prezenta unei partenere. Ei au beneficii mult mai mari de pe urma terapiei psiho-sexuale decat din folosirea unor medicamente specifice (viagra, levitra...). Acestea nu vor rezolva cauzele si va fi necesara folosirea lor de fiecare data. In terapie insa, isi pot recastiga increderea in propriile forte.
Ma gandesc la toate cuplurile care au mari asteptari de la sex dar cred ca actul sexual incepe cu penetrarea si se incheie cu ejacularea sau la cuplurile care nu cunosc cat de important este preludiul si neglijeaza postludiul.
Metodologiile mele de tratament sunt de tip integrativ bio-psiho-social. Folosesc proceduri psihoterapeutice speciale pentru ejacularea precoce si disfunctia erectila. Aplic relaxarea psihofiziologica cu rezultate remarcabile. Este cunoscut ca armonizarea activitatilor neurale simpatice si parasimpatice ale sistemului nervos autonom duce la diminuarea stresului psihofiziologic. Utilizez in acest sens softul si aparatura omologate de The Institute of Heartmath – California.

 

Sunt de parere ca o viata sexuala pe deplin satisfacatoare poate fi la indemana oricarui cuplu in care ambii parteneri sunt atenti atat la nevoile lor, cat si la cele ale partenerului.
psiho-sexolog Mircea Reslescu

Sunteți sau ați fost pacientul nostru și considerați că serviciile noastre merită recomandate?

Atunci oferiți-ne o recomandare!
 
Programare