ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Planificare familială Planificare familială Cluj-Napoca

SFATURI PENTRU O VIATA SEXUALA IMPLINITA

Autor: Psiholog Maria Radulescu
Sfaturi pentru o viata sexuala implinita


Cercetarile efectuate au aratat ca satisfactia sexuala este strans legata de cat de bine te simti in pielea ta. Altfel spus de cat de mandru, de bine te simti in corpul tau, cat de confortabil te simti gol, sau atunci cand atingi sau esti atins.

O atitudine sanatoasa, pozitiva fata de sexualitate este foarte importanta. Cand nu ai o imagine buna despre corpul tau, despre tine insuti, acest lucru te va impiedica sa te relaxezi si sa te focalizezi pe senzatiile care le simti in timpul actului sexual.

Este destul de dificil sa ne acceptam corpul asa cum este, cand suntem bombardati de toata mass media cu reclame in care apar femei fara riduri, cu sani supradimensionati sau barbati cu muschii dilatati din photoshop, dar acceptarea corpului nostru este un pas foarte important in castigarea unei reale increderi in noi insine si este esentiala pentru a reusi sa facem dragoste la un mod foarte intim si implinitor.

Gandurile negative legate de felul cum arati sau fata de unele aspecte ale corpului, ca de ex: “Sunt prea gras (a) ”, “Am burta”, “Am celulita”, “Penisul meu e cam mic” contribuie la instaurarea starii de anxietate si sunt niste factori importanti care reusesc sa va distraga atentia de la ce este important atunci cand faceti dragoste.

Cu totii avem asteptari nerealiste de cum ar trebui sa aratam, de cum am dori sa fie trupul nostru. Si este important sa ne examinam cu sinceritate ceea ce simtim, pentru ca sunt anumite lucruri pe care le putem schimba dar sunt si altele pe care pur si simplu trebuie sa le acceptam asa cum sunt.

Tocmai de aceea va propun in continuare urmatorul exercitiu:

Exercitiu pentru constientizarea imaginii de sine

Gaseste-ti un timp si un spatiu numai pt tine, in care sa te simti in siguranta, confortabil. Ca sa realizezi acest exercitiu, este de preferat sa ai o oglinda in care sa te poti privi in intregime.

In primul rand creaza-ti o stare de calm si de centrare in sine. Incepe sa te dezbraci treptat in fata oglinzii si fii constient (a) cum arata corpul tau in diferitele etape in timp ce esti imbracat (a) si in tp ce te dezbraci.

Cand esti complet dezbracat (a) stai in fata oglinzii si examineaza-ti cu multa atentie trupul. Priveste-te cu adevarat, stabileste contactul vizual cu tine insuti. Fii tu cu tine insuti acolo, in oglinda. Priveste-ti intregul corp.

Vorbeste cu tine insuti. Spune cu voce tare ceea ce simti despre diferitele parti ale corpului tau. Inclusiv despre micile semne, cosuri, cicatrici, alunite sau riduri. Poti sa-ti exagerezi emotiile. Spune cu voce tare ce nu –ti place sau te dezgusta si denumeste plina de bucurie si mandrie partile care-ti plac. Intoarce-te si priveste-ti corpul pe masura ce-ti schmbi pozitia. Observa muschii care se incordeaza si partile care raman moi. Contracta-ti muschii, pozeaza, intoarce-te, danseaza, misca-te seducator.

Fii constient (a) de acele parti pe care eviti sa le privesti deobicei: grasimea din jurul stomacului, pieptul mic, picioarele slabe. Incearca sa-ti privesti aceste parti cu mai multa acceptare si cu o atitudine pozitiva. Integreaza aceste parti in imaginea de ansamblu a corpului tau.

Pune-ti aceste intrebari, in timp ce realizezi acest exercitiu:
- Ce-ti place cel mai mult la corpul tau? De ce esti cel mai mandru (a) ?Cum ii arati asta partenerului tau?
- Cum te simti atunci cand partenerul (a) iti atinge sau se uita la acele parti de care esti mandru, de care iti place si tie?
- Ce-ti place cel mai putin la corpul tau? De ce ti-e rusine? Cum ai tendinta sa ascunzi acele parti? Eviti sa le privesti? Sunt tinta criticilor tale?
- Cum te simti atunci cand partenerul (a) priveste sau iti atinge acele parti ale corpului care nu-ti plac sau de care iti este rusine?
- Cum iti poti pune in valoare corpul si cum poti exprima o imagine de sine buna in fiecare zi? Dar de fiecare data cand faci dragoste? - gaseste pozitii, aspecte.

In urmatoarele 5 minute gandeste-te ce ai putea face ca sa ai mai multa incredere in corpul tau. Poate e vorba de o tunsoare noua, niste haine mai sexy sau chiar decizia de a te duce la sala. Gaseste acel ceva care sa te ajute sa te simti mai bine, mai sexy.
 
Programare