ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Cluj-Napoca

IMPORTANTA PLANIFICARII UNEI CARIERE PROFESIONALE

De ce este importanta cariera si planificarea ei?

Viata noastra reprezinta suma tuturor alegerilor pe care le-am facut pana in momentul de fata si cele pe care le vom face in continuare.
Intrucat sunteti liberi sa alegeti, aveti controlul vietii voastre si o puteti proiecta asa cum va doriti sau visati.
Crearea carierei profesionale este un proces care se desfasoara de-a lungul vietii, incepand de timpuriu cu traseul educational si continuand cu cel profesional.

Cariera nu inseamna neaparat prestigiu sau castiguri materiale mari, ci inseamna un echilibru intre lucrurile care conteaza cel mai mult pentru tine, indiferent de profesia pe care o ai.
Profesia este unul din domeniile principale ale vietii, alaturi de familie, prietenie, etc.
Oamenii petrec la munca o mare parte din timpul lor.

Nu este totuna sa ai sentimentul ca ti se potriveste ceea ce faci, lucrezi cu placere, esti bun in munca ta, esti apreciat de colegi, sefi, sau faci o munca doar pentru a castiga bani, fara placere, multumire si bucuria implinirii profesionale.

Satisfactia in munca si satisfactia in viata depind de masura in care persoana gaseste modalitati de a-si dezvolta aptitudinile si interesele, personalitatea si imaginea de sine. Prin urmare, alegerea profesiei este o decizie care merita toata atentia.

Fiecare este bun sau cel mai bun intr-un anumit domeniu. Daca descoperi la ce te pricepi cel mai bine, deja ai facut primul pas spre succes. Dar nu exista o singura cariera potrivita pentru o persoana.
Fiecare ocupatie are o configuratie flexibila de cerinte aptitudinale si de personalitate, care permite o variabilitate a persoanelor in raport cu o ocupatie, si in acelasi timp o variabilitate a ocupatiilor in raport cu o persoana.

O decizie si un plan bun de cariera cresc sansele de reusita. Dar, alegerea carierei nu este un proces ireversibil.
Performanta adevarata se naste din pregatiri minutioase; oamenii care au mare succes, indiferent de domeniu, folosesc mult mai mult timp pentru pregatire si planificare decat cei care au mai putin succes

Orientarea carierei

Orientarea carierei este o actiune de indrumare a persoanei catre o profesie, grup de profesii in conformitate cu posibilitatile si dorintele sale; ea include, intr-un tot unitar, orientarea scolara ca etapa pregatitoare pentru viitoare alegeri in cariera, orientarea profesionala si consilierea pentru cariera.
Scopul orientarii scolare este de a facilita accesul elevilor spre acele institutii scolare care sunt potrivite aspiratiiilor si posibilitatilor lor si sunt in concordanta cu cariera profesionala pe care doresc sa o aiba la terminarea scolii.
Unele profesii bazate pe aptitudini speciale necesita o orientare timpurie spre un anumit tip de invatamânt (sportiv, de arta), dar majoritatea se bazeaza pe o pregatire generala pentru viata sociala.

Orientarea profesionala are un dublu scop: pe de o parte, sa-i ofere individului sansa de a gasi o activitate care sa-i permita o dezvoltare deplina a capacitatilor, sa-i ofere satisfactie personala in munca; pe de alta parte, ea serveste societatii, prin compatibilizarea aspiratiilor individuale cu interesul social.

Orientarea profesionala nu este destinata numai elevilor aflati la final de ciclu scolar, ea trebuie sa se desfasoare pe toata durata scolarizarii.
Scopul ei este de a familiariza treptat tanarul cu particularitatile diferitelor profesii si de a-l ajuta sa se autodefineasca in raport cu aceste profesii si cu propriile sale interese, valori si aspiratii.
Orientarea profesionala este organizata pe trei directii principale:
• Cunoasterea de sine
• Cunoasterea lumii profesiilor
• Ghidarea optiunii profesionale
 
Programare