Raportul de ancheta asupra privatizarii Antibiotice Iasi, dezbatut de deputati

Data publicării: 13-10-2008

Deputatii au dezbatut, luni, in plen raportul asupra anchetei desfasurate de Comisia pentru sanatate cu privire la privatizarea SC Antibiotice Iasi, care recomanda transferul societatii din portofoliul AVAS in cel al Ministerului Sanatatii Publice, prin hotarare de guvern.
Comisia de ancheta, al carei raport a fost citit in plen de presedintele Comisiei, Petru Movila, motiveaza recomandarea prin faptul ca AVAS nu a ales cea mai buna metoda de privatizare, metoda negocierii pe baza de oferte preliminare neangajate fiind considerata solutia favorabila pentru obtinerea de profit maxim.
La dezbaterile generale, deputatul PRM Mircea Ifrim a intervenit pentru a sustine ca raportul nu specifica faptul ca este impotriva privatizarii societatii, aratand ca "privatizarea este binevenita, dar ca trebuie facuta cu discernamant".
"Ţinand cont de faptul ca Antibiotice este unicul producator de cefalosporine injectabile, al intregii game de tuberculostatice esentiale, de pulberi pentru suspensii si solutii sterile injectabile, unicul producator roman care are contract de colaborare cu Ministerul Sanatatii Publice in Planul National de combatere a tuberculozei si SIDA-HIV, cel de-al doilea mare producator mondial de nistanina si ca firma se afla in negocieri pentru prelucrarea insulinei, comisia de ancheta recomanda transferul SC Antibiotice din portofoliul AVAS in portofoliul Ministerului Sanatatii Publice, lucru realizabil prin Hotarare de Guvern", potrivit concluziilor Comisiei.
De asemenea, comisia de specialitate releva ca, inainte de privatizare, studiul privind impactul asupra pietei medicamentelor trebuia efectuat obligatoriu de catre AVAS cu sprijinul Ministerului Sanatatii Publice.
Deputatii arata ca includerea prevederilor sociale in contractul de privatizare este, de asemenea, obligatorie si nu incalca legislatia europeana.
"Exista posibilitatea ca societatea sa fie cumparata de un investitor strategic din domeniul productiei de medicamente care este interesat doar de brand-ul firmei, nu de produsele acesteia. Exista, de asemenea, posibilitatea ca societatea sa fie cumparata de un investitor care doreste dezvoltarea altor activitati pe teritoriul firmei", avertizeaza Comisia de ancheta in raport.
Sursa: Agerpres, 13-10-2008, Vizualizari 410
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.