Răspunsurile de frică declanșate de experiențe traumatice anterioare sunt menținute de un receptor specific de serotonină
©
Autor: Teodorescu Mihai

Persoanele afectate de o experiență traumatică suferă uneori de un răspuns de frică exagerat de lungă durată. În cazul acestor persoane, factori la care sunt expuși zilnic pot deveni senzori declanșatori ai senzației de frică. Diagnosticul de tulburare de stres posttraumatic (PTSD) este pus atunci când persoanele afectate găsesc dificil să elimine din memoria lor un stimul neutru care le declanșează frica.
În studiul actual, cercetătorii au investigat dacă serotonina, un neurotransmițător cunoscut pentru rolul său important în dezvoltarea fricii, poate juca un rol inclusiv în învățarea eliminării fricii. Cercetătorii au utilizat și analizat șoareci modificați genetic pentru a nu avea receptorul de serotonină 5-HT2C. Rozătoarele au fost învățate să asocieze un anumit sunet cu un stimul electric ușor, dar neplăcut. În urma procesului de învățare, șoarecii au arătat un răspuns de teamă care a fost caracterizat printr-o pauză completă de mișcare, imediat ce a fost redat sunetul.
Ulterior, cercetătorii au redat în mod repetat sunetul șoarecilor, însă fără a aplica stimulul electric. În mod surprinzător, șoarecii care nu aveau receptorul 5-HT2C au învățat mai repede faptul că tonul nu prezice stimulul fricii.
Rezultatele studiului oferă o explicație cu privire la modul în care medicamentele utilizate de regulă în tratamentul tulburării de stres posttraumatic (PTSD) modifică activitatea creierului. Capacitatea de a îndepărta senzațiile de frică este adesea afectată la pacienții cu PTSD, ceea ce reduce eficacitatea multor terapii.
sursa: Science Daily
foto: Katharina Spoida (stânga) și Sandra Süß au investigat modul în care absența unui receptor specific afectează capacitatea de a dezvăța frica. © RUB, Marquard
Data actualizare: 12-12-2022 | creare: 12-12-2022 | Vizite: 408
Bibliografie
Fearlessness can be learned, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/12/221205104218.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Oamenii de știință analizează modalități de a restabili funcția de auto-curățare a creierului
- Stimularea cerebrală profundă îmbunătățește instantaneu funcția brațului și a mâinii după leziuni cerebrale
- Un simplu test de memorie ar putea fi folosit pentru identificarea stadiului bolii Alzheimer
- Asociere între constipația cronică și declinul cognitiv
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Frica
- Hipnoza ma ajuta sa trec de frica unor boli psihice?
- Dureri puternice de cap, stare de frica
- Din copilarie am ramas cu frica de intuneric
- Ticuri nervoase, teama
- Mi e teama de moarte...
- Am fost foarte stresat din cauza bacului si am facut o stare aiurea, palpitatii, frica
- Frica de intuneric
- Poate ma ajutați sa îmi dau seama ce problema am...
- Teama de orice