Realizarea unei hărți a celulelor ce produc migrene deschide căi către noi tratamente

©

Autor:

Realizarea unei hărți a celulelor ce produc migrene deschide căi către noi tratamente
În ciuda faptului că există numeroase opțiuni de tratament al migrenelor ce s-au dovedit eficiente la șoarecii de laborator, puține dintre acestea au avut astfel de efecte și asupra oamenilor. De aceea, cercetătorii de la Brigham and Women‘s Hospital au încercat să cartografieze celulele implicate în apariția migrenelor pentru a descoperi noi ținte posibile ale tratamentului acestora.
William Renthal, doctor la departamentul de neurologie din cadrul spitalului, afirmă că acest lucru este posibil datorită faptului că au realizat o „hartă” a genelor exprimate în fiecare celulă din ganglionul trigeminal, ce reprezintă punctul de plecare a durerilor de cap și a celor faciale. În plus, analizând patru creiere donate de foști pacienți ai spitalului și două creiere de șoareci de laborator, aceștia au descoperit că tipurile de celule albe întâlnite sunt comune celor două specii și că anumite gene exprimate la șoareci și corelate cu migrenele sunt întâlnite și la om, dar în alte celule.

Conform doctorului Jochen K. Lennerz de la Massachusetts General Hospital, o caracteristică importantă a studiului este faptul că acesta nu se limitează la analiza unui singur tip de celule sau a unei singure ramuri a ganglionului trigeminal. De asemenea, acesta menționează și că, datorită caracterului amplu al cartografierii componentelor acestui ganglion, cercetătorii care vor folosi aceste informații pentru a dezvolta noi tratamente pot lua în calcul și țintirea unor alte structuri decât neuronii.

Această descoperire ar putea deschide noi căi de tratare și pentru alte tipuri de dureri, precum durerile dentare, sau pentru celelalte forme de dureri de cap, cum ar fi cele din urma unor contuzii sau cefaleea în chiorchine. Cu toate acestea, cercetătorii menționează faptul că sunt necesare studii viitoare în care să fie analizate mai multe creiere umane astfel încât rezultatele să fie cât mai exacte. De aceea, „harta” pe care echipa a realizat-o este publicată online, iar oricine dorește să creeze un studiu pe tema tratamentului migrenelor are o bază de la care să plece.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 31-03-2022 | creare: 31-03-2022 | Vizite: 291
Bibliografie
Atlas of migraine cell types sheds light on new therapeutic targets, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220328112105.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Există o asociere între migrene și fluctuațiile estrogenului?
  • Migrenele pot constitui un factor de risc pentru accident vascular cerebral și infarct miocardic la femei
  • Dieta săracă în carbohidrați ar putea reduce migrenele
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum