Recomandări pentru o expunere adecvată la lumină, menite să îmbunătățească sănătatea și bunăstarea
Autor: Teodorescu Mihai

Un nou raport, publicat în jurnalul PLOS One, a examinat care este intensitatea luminoasă recomandată atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții, pentru a susține ritmurile corporale sănătoase, somnul odihnitor și vigilența în timpul zilei.
Cercetătorii și-au propus să măsoare gradul în care diferitele tipuri de iluminare ar putea influența ritmurile corpului și modelele zilnice de somn și veghe. Cercetătorii au folosit un nou standard de măsurare a luminii adaptat proprietăților unice ale melanopsinei, o proteină cu o sensibilitate mai mare la lumina din spectrul albastru-cyan. Experimentele de laborator au demonstrat că noua abordare ar putea oferi o modalitate fiabilă de a prezice efectele luminii asupra fiziologiei umane și a ritmurilor corporale.
Pe baza concluziilor, cercetătorii au emis o serie de recomandări menite să ofere ținte care vor avea ca rezultat răspunsuri endocrine, comportamentale și circadiene adecvate la expunerea la lumina oculară. Recomandările sunt stabilite în funcție de mediul interior și de cantitatea de lumină necesară într-un anumit context, în funcție de perioada din zi. În general, este recomandată evitarea expunerii la lumină artificială în timpul zilei și păstrarea unui mediu cât mai întunecat în timpul nopții.
„Recomandările actuale oferă îndrumări cu privire la modelele zilnice adecvate de expunere la lumină pentru a sprijini ritmurile corporale sănătoase, somnul pe timp de noapte și vigilența în timpul zilei. Studiul oferă informații cu privire la modul în care ar trebui să fie luminate spațiile interiore”, declară autorul studiului, Timothy Brown, profesor la Universitatea din Massachusetts.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cititul cu voce tare te ajută să reții mai bine informațiile
- Studiile contrazic ideea conform căreia bărbații nu au nevoie de susținere în cazul unei despărțiri
- Strategiile de coping adoptate de persoanele cu insomnie pentru a putea dormi duc la scăderea calității somnului
- Doza necesară zilnică de vitamina C ar putea mai mare decât cea recomandată de OMS, sugerează noi studii
- Pete pe fata, din cauza expunerii la soare
- Poate fi hiv?
- Expunerea la soare in timpul sarcinii
- Am o intoleranta la soare si caldura, obosesc repede
- Timpul indelungat petrecut la soare, fara ochelari de protectie
- Expunerea excesiva la soare
- BUBITE DE LA SOARE
- Ajutati-ma, am alergie la soare !
- Tratarea petelor de soare !!!