Recuperarea motorie după AVC accelerată de stimularea nervului vag

©

Autor:

Recuperarea motorie după AVC accelerată de stimularea nervului vag
Cercetătorii de la The University of Texas at Dallas au observat o înjumătățire a timpului de recuperare a funcției motorii după un accident vascular cerebral (AVC) pe modele animale, în cazul utilizării stimulării nervului vag (SNV) împreună cu terapia fizică de recuperare. Se pare că SNV accelerează recuperarea funcțiilor motorii ajutând creierul să se reorganizeze mai repede.

Rezultatele cercetătorilor din Dallas au fost publicate în jurnalul Stroke, iar în prezent se află în desfășurare 16 studii clinice pe teritoriul Statelor Unite, pentru a dovedi eficiența tehnicii SNV la oameni. Studiul clinic este ultima etapă necesară pentru aprobarea folosirii SNV împreună cu gimnastica de recuperare ca terapie standard pentru AVC cronic.

Stimularea nervului vag întărește conexiunile intercelulare

Un accident vascular întrerupe aportul de sânge și duce la moartea celulelor nervoase în creier, iar disfuncția motorie apare din cauza întreruperii legăturii între celulele nervoase din braț/picior și creier. Recuperarea se face prin șuntarea zonei din creier afectate și înrolarea altor celule din creier care să preia funcțiile celor pierdute. Având în vedere că sunt puține celule „de rezervă” care pot fi folosite, recuperarea este de durată.

SNV întărește căile de comunicare între celulele care au preluat funcțiile celor avariate de accidentul vascular și astfel timpul de recuperare este de trei, chiar cinci ori mai scurt. SNV se realizează prin intermediul unui dispozitiv implantat în zona gâtului, iar autorii lucrează la realizarea unui sistem de recuperare ce poate fi folosit acasă, pentru brațe.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 03-04-2018 | creare: 03-04-2018 | Vizite: 3460
Bibliografie
Vagus nerve stimulation boosts post-stroke motor skill recovery, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180327162606.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dispozitiv electronic flexibil pentru monitorizarea recuperării după AVC
  • Suportul emoțional – esențial pentru recuperarea după un AVC
  • Alți 22 noi factori de risc genetic pentru AVC
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum