Reducerea consumului alimentelor ultraprocesate are un impact pozitiv asupra calității nutriționale a dietelor

©

Autor:

Reducerea consumului alimentelor ultraprocesate are un impact pozitiv asupra calității nutriționale a dietelor
Un studiu publicat în jurnalul Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, care evaluează asocierea dintre consumul de alimente ultraprocesate și profilurile de nutrienți dietetici, arată că reducerile consumului de alimente ultraprocesate au un impact pozitiv asupra calității nutriționale a dietelor, ceea ce determină o reducere a riscului de boli cardiometabolice.
În cadrul studiului, cercetătorii au estimat proporția dietelor bogate în zaharuri și a dietelor sărace în fibre, favorizate de consumul excesiv al alimentelor ultraprocesate. Pentru studiu au fost utilizate date colectate din sondaje naționale privind dieta efectuate în opt țări de pe glob, majoritatea de pe continentul american, de la participanți care și-au înregistrat jurnalul alimentar din ultimele 24 de ore. Produsele alimentare menționate în jurnalele alimentare ale participanților au fost clasificate în patru grupe, în funcție de gradul de prelucrare industrială a alimentelor.

Rezultatele studiului au arătat că există diferențe semnificative în privința consumului de alimente ultraprocesate între țările analizate. Astfel, contribuția medie a alimentelor ultraprocesate la aportul total de energie a variat de la puțin peste 15% în Columbia la aproape 57% în Marea Britanie. Au fost observate, de asemenea, variații importante în ceea ce privește conținutul mediu de zaharuri libere, de la 11,5% la 14,8% și de grăsimi saturate medii, de la 8,6% la 12,1% din aportul total de energie.

Concluziile studiului au indicat că o reducere a consumului alimentelor ultraprocesate în țările cu niveluri ridicate de consum, până la niveluri similare cu cele din țările cu consum redus, ar putea reprezenta o strategie eficientă pentru îmbunătățirea profilurilor de nutrienți a dietelor și pentru reducerea riscului de boli cardiometabolice.

Bolile cardiometabolice (BCV) reprezintă o cauză majoră de deces și invaliditate cronică prematură la nivel global, iar dieta constituie un important factor de risc pentru dezvoltarea acestor afecțiuni. Pentru a reduce mortalitatea și morbiditatea datorată bolilor cardiometabolice, Asociația Americană a Inimii recomandă alegerea alimentelor mai puțin procesate, în detrimentul celor ultraprocesate.

sursa: News Medical
foto: meigav/Shutterstock

Data actualizare: 09-09-2022 | creare: 09-09-2022 | Vizite: 359
Bibliografie
Study shows how feasible reductions in ultra-processed food consumption positively impact the nutritional quality of diets, https://www.news-medical.net/news/20220908/Study-shows-how-feasible-reductions-in-ultra-processed-food-consumption-positively-impact-the-nutritional-quality-of-diets.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cu cât consumul de alimente ultra-procesate este mai mare, cu atât riscul de cancer este mai mare
  • Impactul consumului de alimente neprocesate, minim procesate și ultra-procesate asupra calității dietei
  • Alimentele ultraprocesate sporesc riscul de apariție a simptomelor recurente ale depresiei
  •