Reducerea consumului de carne şi a risipei alimentare ar asigura în mod sustenabil hrana necesară populaţiei în expansiune (studiu)

Data publicării: 11-10-2018

Statele lumii ar putea asigura hrana necesară populaţiei în creştere fără a provoca daune ireparabile mediului înconjurător dacă oamenii ar consuma mai puţină carne, cantitatea de deşeuri alimentare ar fi redusă la jumătate şi ar fi adoptate practici agricole mai bune, au notat oamenii de ştiinţă într-un studiu publicat miercuri, citat de Thomson Reuters Foundation.

Eşecul implementării chiar şi uneia dintre aceste trei acţiuni ar putea exacerba schimbările climatice şi totodată ar putea spori nivelul de poluare şi epuiza resursele naturale, transformând planeta într-un loc nesigur pentru umanitate, a concluzionat cercetarea condusă de o echipă internaţională de specialişti.

''Nicio soluţie unică nu este suficientă pentru a se evita depăşirea limitelor planetei'', a subliniat Marco Springmann, autorul principal al studiului descris de acesta drept prima analiză ce detaliază impactul producţiei mondiale de alimente asupra planetei.

''În cazul în care soluţiile sunt implementate împreună, cercetarea noastră indică faptul că ar putea fi posibilă hrănirea în mod sustenabil a populaţiei în creştere'', a adăugat Springmann.

Lumea trebuie să producă o cantitate cu 50% mai mare de alimente pentru a susţine aproape 10 miliarde de oameni până în 2050, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Însă, dacă lucrurile nu se schimbă, impactul producţiei alimentare asupra mediului înconjurător ar putea spori cu 90% până în 2050 ajungându-se la un nivel la care planeta nu va mai fi ''un spaţiu operaţional sigur pentru umanitate'', atrage atenţia studiul.

Pentru prevenirea acestei situaţii, toată lumea ar trebui să adopte o alimentaţie bogată în legume verzi, fructe şi nuci şi săracă în carne roşie şi produse lactate, conform cercetării finanţate de platforma scandinavă non-profit EAT.

''Recomandăm mai puţin de o porţie de carne roşie pe (săptămână)'', a declarat Springmann, cercetător-şef în cadrul Oxford Martin Programme on the Future of Food.

Zootehnia este responsabilă de aproximativ 14,5% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Cantitatea de alimente aruncate la gunoi - în prezent o treime din total - va trebui redusă la jumătate, se menţionează în cercetare.

De asemenea, este necesară adoptarea la nivel mondial a celor mai bune practici pentru sporirea randamentului în producţia alimentelor, reciclarea substanţelor fertilizante şi îmbunătăţirea gestionării apei, notează cercetătorii.

''Pentru consumatorul mediu... morala este: modificaţi alimentaţia şi scrieţi-le politicienilor să implementeze legi mai bune'', a concluzionat Springmann în interviul acordat Thomson Reuters Foundation.

Luni, un raport al ONU a avertizat că lumea riscă să se confrunte cu agravarea situaţiilor de vreme extremă şi cu accentuarea fenomenului extincţiei speciilor în cazul în care nu vor fi adoptate schimbări ''fără precedent" în modul de funcţionare a societăţii pentru limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, sub limita de 2 grade Celsius convenită prin Acordul de la Paris din 2015. Grupul interguvernamental de experţi privind schimbările climatice (IPCC) s-a reunit săptămâna trecută la Incheon, Coreea de Sud, pentru finalizarea raportului realizat la solicitarea guvernelor în 2015 şi care evaluează fezabilitatea şi importanţa limitării încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.

"Raportul arată că ne-au mai rămas la dispoziţie oportunităţi infime pentru a evita prejudiciul de neînchipuit adus sistemului climatic care susţine viaţa aşa cum o ştim", a spus Amjad Abdulla, membru în boardul IPCC.
Sursa: Agerpres, 11-10-2018, Vizualizari 159
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.