Reducerea consumului de sare scade tensiunea arterială, chiar și la persoanele aflate sub medicație antihipertensivă

©

Autor:

Reducerea consumului de sare scade tensiunea arterială, chiar și la persoanele aflate sub medicație antihipertensivă
Un studiu recent realizat de Northwestern Medicine, Vanderbilt University Medical Center și University of Alabama at Birmingham a descoperit că majoritatea persoanelor, inclusiv cele care iau deja medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale, pot scădea tensiunea arterială prin reducerea aportului de sodiu.
Participanții de vârstă mijlocie și vârstnici au redus consumul de sare cu aproximativ o linguriță pe zi, ceea ce a dus la o scădere a tensiunii arteriale sistolice cu aproximativ 6 mm Hg, un efect comparabil cu cel al unui medicament de primă linie pentru hipertensiune.

Studiul, care va fi publicat în Journal of the American Medical Association și prezentat la Sesiunile Științifice ale American Heart Association din 2023, este unul dintre cele mai mari studii care investighează efectul reducerii sodiului din dietă asupra tensiunii arteriale. A inclus persoane cu hipertensiune care erau deja sub tratament medicamentos.

Cercetătorii au constatat că între 70-75% dintre toate persoanele, indiferent dacă sunt sau nu sub tratament pentru tensiunea arterială, ar putea vedea o reducere a tensiunii arteriale dacă scad aportul de sodiu din dietă. Studiul a implicat participanți cu vârste între 50 și 70 de ani din Birmingham, Alabama, și Chicago, care au fost randomizați să urmeze fie o dietă bogată în sodiu (2.200 mg pe zi în plus față de dieta lor obișnuită), fie o dietă săracă în sodiu (500 mg în total pe zi) timp de o săptămână, după care au trecut la dieta opusă pentru încă o săptămână.

Rezultatele au arătat că tensiunea arterială sistolică a scăzut semnificativ cu 7-8 mm Hg în dieta săracă în sodiu comparativ cu dieta bogată în sodiu și cu 6 mm Hg comparativ cu dieta obișnuită. Efectul reducerii sodiului din dietă asupra scăderii tensiunii arteriale a fost consistent în aproape toate cazurile, inclusiv la persoanele cu tensiune arterială normală, hipertensiune tratată sau netratată.

Aceste descoperiri subliniază importanța reducerii aportului de sodiu din dietă pentru controlul tensiunii arteriale, chiar și în rândul persoanelor care iau medicamente pentru hipertensiune. Efectul scăderii tensiunii arteriale prin reducerea sodiului din dietă a fost atins rapid și în siguranță într-o săptămână. Aceasta evidențiază impactul potențial al reducerii sodiului din dietă asupra sănătății publice, având în vedere că hipertensiunea arterială este o problemă majoră de sănătate la nivel mondial.

sursa: News Medical

Data actualizare: 13-11-2023 | creare: 13-11-2023 | Vizite: 355
Bibliografie
Lowering sodium intake can help reduce blood pressure, link: https://www.news-medical.net/news/20231111/Lowering-sodium-intake-can-help-reduce-blood-pressure.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hipertensiunea este asociată cu cantitatea de sare din alimentație, indiferent cât de sănătos mănânci
  • Risc mai mare de deces în cazul a două medicamente comune împotriva hipertensiunii arteriale
  • De ce nu e benefic un consum excesiv de sare?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum