Reducerile susținute ale tensiunii arteriale ajută la reducerea riscului de demență

©

Autor:

Reducerile susținute ale tensiunii arteriale ajută la reducerea riscului de demență
O meta-analiză publicată în European Heart Journal, semnificativă din punct de vedere clinic, cu o cohortă de peste 28.000 de persoane, furnizează dovezi semnificative ale asocierii dintre reducerea tensiunii arteriale și cea a riscului ulterior de a dezvolta demență. Lucrarea sugerează că reduceri chiar și minore ale tensiunii arteriale pot avea un impact considerabil asupra sănătății mintale.
În cadrul lucrării, cercetătorii au analizat cinci studii la care au participat persoane care au urmat diferite tratamente pentru reducerea tensiunii arteriale. În total, peste 28.000 de persoane cu vârsta medie de 69 de ani și istoric de hipertensiune arterială au fost incluși. Participanții au fost urmăriți până la momentul în care au dezvoltat demență.

Potrivit rezultatelor, tratamentul pentru hipertensiune arterială a avut un efect important în reducerea șanselor de demență, reducerile susținute ale tensiunii arteriale fiind asociate cu o diminuare semnificativă a riscul de demență. Rezultatele implică, potrivit autorilor, „o relație liniară între reducerea tensiunii arteriale și riscul mai mic de demență, indiferent de tipul de tratament utilizat”.

Autorii studiului speră ca rezultatele lucrării să ajute la proiectarea măsurilor de sănătate publică pentru a încetini dezvoltarea demenței, precum și pentru a informa cu privire la efectele pozitive ale tratamentului împotriva hipertensiunii arteriale, pentru a reduce astfel ezitarea oamenilor cu privire la începerea tratamentului.

„Studiul oferă cele mai importante și mai semnificative dovezi disponibile cu privire la faptul că reducerea tensiunii arteriale de-a lungul mai multor ani reduce riscul de demență, fără niciun risc de vătămare”, a spus autorul studiului, Ruth Peters, profesor asociat la UNSW Sydney.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-10-2022 | creare: 27-10-2022 | Vizite: 297
Bibliografie
Study of over 28,000 people: lowering blood pressure can prevent dementia, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221025090506.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hipertensiunea arterială ar putea crește riscul pentru demență vasculară
  • Cofeina ar putea interacționa cu tratamentul hipertensiunii arteriale
  • Expunerea prelungită la zgomotul produs de avion este asociată cu hipertensiunea arterială
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum