Remisiunea diabetului de tip 2: chirurgia bariatrică, de preferat în detrimentul altor intervenții

©

Autor:

Remisiunea diabetului de tip 2: chirurgia bariatrică, de preferat în detrimentul altor intervenții
Chirurgia bariatrică este mai eficientă și oferă rezultate de lungă durată în remiterea diabetului zaharat de tip 2, comparativ cu modificările stilului de viață sau cu medicamentele de slăbit, potrivit concluziilor unui studiu publicat în revista Diabetes Care.
Chirurgia bariatrică, considerată de majoritatea organizațiilor medicale internaționale un tratament prolific al diabetului de tip 2, nu este în prezent decontată de sistemele medicale de sănătate, în principal din cauza lipsei unui studiu controlat randomizat amplu care să demonstreze eficacitatea intervenției pe termen lung, în raport cu alte intervenții.

Studiul actual, ce include o cohortă de peste 300 de pacienți cu diabet de tip 2, semnificativă din punct de vedere clinic, și-a propus să determine eficacitatea și rezultatele pe termen lung ale chirurgiei metabolice (bariatrice), comparativ cu alte intervenții de slăbit.

Rezultatele studiului indică faptul că procedurile standard care își propun susținerea unei pierderi în greutate susținute și care în general urmăresc remisiunea diabetului, precum schimbarea stilului de viață sau medicamentele, sunt mai puțin eficiente decât chirurgia beriatrică în reducerea riscului de diabet. În ciuda acestui aspect, în prezent mai puțin de un 1% dintre persoanele eligibile pentru chirurgia bariatrică primesc tratamentul, probabil din cauza preocupărilor pacienților și a furnizorilor lor cu privire la siguranța pe termen lung.

Diabetul zaharat de tip 2 reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni diagnosticate la nivel global, cu o rată a incidenței în creștere în ultimii ani. Obezitatea, considerată cea mai frecventă boală metabolică, constituie un important factor de risc în dezvoltarea diabetului. Studiile indică faptul că aproximativ 90% dintre persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 sunt supraponderale sau obeze.

sursa: News Medical

Data actualizare: 05-09-2022 | creare: 05-09-2022 | Vizite: 218
Bibliografie
Type 2 diabetes remission achieved more effectively with bariatric surgery than lifestyle changes, https://www.news-medical.net/news/20220901/Type-2-diabetes-remission-achieved-more-effectively-with-bariatric-surgery-than-lifestyle-changes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Postul intermitent ar putea fi de ajutor împotriva diabetului
  • Pierderea în greutate după intervenția bariatrică și efectele asupra sănătății inimii
  • Operația de micșorare a stomacului scade toleranța la alcool
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum