Reprizele de somn din timpul zilei pot influența sănătatea inimii

©

Autor:

Reprizele de somn din timpul zilei pot influența sănătatea inimii
Majoritatea oamenilor găsesc somnul în reprize din timpul zilei odihnitor și inofensiv. Cu toate acestea, în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie cercetătorii au prezentat riscurile asociate.
Reprizele de somn din timpul zilei sunt o practică obișnuită pentru multe persoane, însă Dr. Zhe Pan, autor al noului studiu, explică dezavantajele acestui obicei.

Studiul are la bază analiza unui număr de 313.651 de participanți din mai mult de 20 de studii și a evaluat relația dintre reprizele de somn și riscurile cardiovasculare, inclusiv riscul de deces.

Astfel, cercetătorii au observat că reprizele de somn mai mari de 60 de minute au fost asociate cu un risc cu 30% mai mare pentru deces și un risc de 34% pentru dezvoltarea afecțiunilor cardiovasculare. Cu toate acestea, aceste riscuri sunt prezente și la persoanele care dorm mai mult de 6 ore pe noapte.

Deși riscurile sunt semnificative pentru reprizele de somn mai mari de 60 de minute, a fost înregistrată o rată a riscului de deces de până la 19% pentru reprizele de somn mai scurte. Raportând rezultatele obținute pe grupe de sex, s-a observat că femeile aveau risc de 22% de deces, comparativ cu femeile care nu practicau acest obicei, iar vârstnicii aveau un risc crescut, de până la 17%.

Riscul de apariție al afecțiunilor cardiovasculare a fost nesemnificativ la persoanele care practicau reprize de somn mai scurte de 60 de minute. Dimpotrivă, reprizele de 30-45 de minute ar putea avea influențe pozitive asupra inimii, la persoanele care dorm puțin noaptea.

Deși au fost identificate relații de tipul cauză-efect între reprizele de somn și afecțiunile cardiovasculare, mecanismul acestora nu a putut fi identificat. Ipotezele existente fac referite la un nivel crescut al inflamației care poate afecta cordul, diabetul și hipertensiunea fiind alte afecțiuni care pot contribui la deteriorarea stării de sănătate.

Recomandările specialiștilor în cazul în care reprizele de somn sunt o practică frecventă în viața de zi cu zi, acestea să fie limitate sub o oră.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-08-2020 | creare: 28-08-2020 | Vizite: 784
Bibliografie
Long naps may be bad for health, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200826083021.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul în timpul zilei poate fi un semn incipient al demenței
  • Legătura dintre puiul de somn frecvent și hipertensiunea arterială
  • De ce unii copii renunță mai devreme decât alții la somnul din timpul zilei
  •