Republica Democrată Congo - Risc ''foarte ridicat'' pentru sănătatea publică ca urmare a epidemiei de Ebola (OMS)

Data publicării: 19-05-2018

Republica Democrată Congo se confruntă cu un risc ''foarte ridicat'' pentru sănătatea publică ca urmare a epidemiei de Ebola care a izbucnit în această ţară, a anunţat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii în urma confirmării unui caz de febră hemoragică la un pacient din mediul urban, informează Reuters.

Riscul pentru ţările din regiune este ''ridicat'', după ce până vineri a fost considerat ''moderat'', însă la nivel global acesta rămâne ''scăzut'', a precizat OMS.

Reevaluarea vine după confirmarea primului caz de Ebola în Mbandaka, un oraş cu circa un milion de locuitori situat în nord-vestul ţării. Anterior, cazurile suspecte şi confirmate fuseseră înregistrate doar în zone rurale îndepărtate unde limitarea răspândirii virusului era mai uşor de realizat.

"Cazul confirmat în Mbandaka, un mare centru urban situat în apropierea unui râu cu importanţă naţională şi internaţională, dar şi a unor trasee rutiere şi aeriene interne majore, creşte riscul de răspândire în Republica Democrată Congo şi în ţările vecine'', a precizat OMS.

Directorul general adjunct al departamentului pentru situaţii de urgenţă al OMS, Peter Salama, a declarat joi reporterilor că a fost revizuită evaluarea riscurilor.

''Cu siguranţă nu încercăm să producem panică în rândul comunităţii naţionale sau internaţionale'', a precizat el. ''Ceea ce încercăm să transmitem este că Ebola în mediul urban este un fenoment foarte diferit de cel rural deoarece persoanele de la oraşe pot avea mult mai multe contacte acest lucru însemnând că Ebola din mediul urban poate avea ca efect o creştere exponenţială a numărului de cazuri'', a adăugat Salama.

OMS urmează să convoace în cursul zilei de vineri un comitet de urgenţă în cadrul căruia experţii vor stabili un răspuns la nivel internaţional faţă de epidemia de Ebola şi vor hotărî dacă aceasta constituie o ''urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională''.

Potrivit celui mai sumbru scenariu, o epidemie de Ebola ar putea izbucni în capitala Kinshasa, un oraş aglomerat în care milioane de locuitori trăiesc în condiţii insalubre, fără acces la sistemul de canalizare.

Jeremy Farrar, expert în boli infecţioase şi director al organizaţiei de caritate în domeniul medical Wellcome Trust, epidemia din Republica Democrată Congo ''prezintă toate caracteristicile a ceva care ar putea deveni foarte urât''. "Pe măsură ce sosesc noi dovezi privind separarea în spaţiu şi timp a cazurilor şi a contaminării personalului medical, iar oamenii iau parte la înmormântări şi apoi călătoresc pe distanţe destul de mari (fenomenul) are toate caracteristicile pentru care ar trebui să ne facem griji'', a spus el pentru Reuters.

Ministerul Sănătăţii din din Republica Democrată Congo a anunţat printr-un comunicat emis joi că numărul cazurilor de Ebola a ajuns la 14 după ce au fost confirmate 11 noi îmbolnăviri de febră hemoragică şi încă un deces asociat epidemiei care afectează nord-vestul ţării. Potrivit instituţiei, cele mai recente unsprezece cazuri de Ebola confirmate şi un deces asociat au fost înregistrate în oraşul Bikoro din Provincia Equateur unde a fost declarată oficial epidemia la 8 mai. Un alt caz înregistrat joi în Wangata a fost considerat suspect.

Numărul total al cazurilor de Ebola a ajuns în prezent la 45, dintre acestea 10 fiind suspecte, 21 probabile şi 14 confirmate.

Miercuri, ministrul Sănătăţii a declarat că în urma confirmării cazului de febră hemoragică la un pacient din mediul urban, Republica Democrată Congo intră într-o ''nouă fază a epidemiei de Ebola''.

OMS a anunţat că trimite 7.540 de doze de vaccin experimental în tentativa de a stopa răspândirea epidemiei, 4.300 dintre acestea ajungând deja la Kinshasa. Prioritate în campania de vaccinare o are personalul medical.

Vaccinul oferit de firma farmaceutică Merck & Co este fără licenţă, însă şi-a dovedit eficacitatea în timpul focarului de Ebola din Africa de Vest. Vaccinul trebuie depozitat la o temperatură cuprinsă între -60 şi -80 grade C, însă condiţiile din Republica Democrată Congo, o ţară cu valori de temperatură şi umiditate ridicate, sunt nesigure în acest sens. ''Aceasta va necesita o operaţiune foarte sofisticată în unul dintre cele mai dificile locuri de pe pământ", a spus Peter Salama.

Începând de la 15 mai au fost identificate 527 de persoane care au intrat în contact cu cazurile suspecte şi confirmate, acestea fiind monitorizate, precizează sursa citată.

Cea mai recentă epidemie de Ebola din Republica Democrată Congo datează din 2017. Controlată cu rapiditate, aceasta a provocat decesul a patru persoane, potrivit datelor oficiale.

Vinerea trecută, OMS a indicat că se pregăteşte de ''cel mai grav scenariu''.

Febra hemoragică Ebola provine de la un virus care se răspândeşte prin contact fizic cu fluide corporale infectate. Oamenii de ştiinţă cred că agentul patogen este răspândit pe distanţe mari de lilieci, care sunt gazde purtătoare şi, deşi nu se îmbolnăvesc, pot transmite virusul către alte animale arboricole, precum maimuţele. Virusul ajunge să infecteze oamenii care consumă carnea unor animale sălbatice purtătoare.
Sursa: Agerpres, 19-05-2018, Vizualizari 198
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.