Republica Democrată Congo va introduce al doilea vaccin contra Ebola în luna octombrie

Data publicării: 23-09-2019

Republica Democrată Congo (RDC) va introduce începând de la jumătatea lunii octombrie al doilea vaccin contra Ebola, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de DPA, în contextul în care ţara din Africa Centrală continuă lupta cu cel de-al doilea cel mai important focar de febră hemoragică din istorie.

"Autorităţile din RDC... au dat dovadă o dată în plus de spirit de conducere şi determinare pentru a stopa cât mai curând acest focar", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat într-un comunicat.

Febra hemoragică a infectat peste 3.000 de persoane şi a provocat decesul a cel puţin 2.000 de la izbucnirea unui focar, în urmă cu 13 luni în regiunea estică a RDC, notează DPA.

OMS a declarat focarul o urgenţă internaţională pentru sănătate în luna iulie, după ce boala s-a răspândit în Goma, un important centru urban din apropierea frontierei cu Rwanda.

Al doilea vaccin, produs de Johnson & Johnson, va fi administrat "populaţiilor cu risc ridicat din zonele în care nu există cazuri de transmisii active de Ebola ca instrument suplimentar pentru extinderea protecţiei împotriva virusului", a indicat OMS.

Autorităţile congoleze au declarat că intenţionează să vizeze micii comercianţi congolezi care călătoresc în Rwanda.

Vaccinul actual, produs de Merck, a fost administrat unui număr de peste 223.000 de persoane cu risc ridicat de Ebola, inclusiv celor care au intrat în contact cu o persoană infectată.

Fostul ministru al Sănătăţii din Congo, Oly Ilunga, a criticat în iulie ceea ce a descris drept o presiune pentru utilizarea unui nou vaccin contra Ebola în încercarea de a stopa răspândirea virusului. El este în prezent cercetat pentru o presupusă deturnare de fonduri din sumele destinate luptei contra Ebola.

Limitarea răspândirii virusului în estul RDC s-a dovedit dificilă din cauza numeroaselor grupuri rebele care operează în zonă şi a nivelului ridicat de suspiciune al populaţiei locale faţă de lucrătorii din domeniul sanitar.

Febra hemoragică Ebola, extrem de contagioasă, provoacă moartea a 25% până la 90% dintre bolnavi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În prezent nu există niciun tratament sau vaccin comercializat, dar sunt testate mai multe piste. Boala se transmite prin contact direct cu sângele şi secreţiile corporale ale persoanelor contaminate, prin contact sexual şi prin manipularea necorespunzătoare a cadavrelor contaminate.

Declarată la 1 august 2018, actuala epidemie de Ebola din RDC este cea de-a zecea de pe teritoriul acestei ţări. În 13 luni, epidemia a afectat trei provincii din estul acestei ţări (Nord-Kivu, Ituri, Sud-Kivu).

Epidemia actuală este a doua cea mai mare din istoria bolii, după cea care a provocat moartea a peste 11.000 de persoane în Africa de Vest (Guineea, Liberia şi Sierra Leone) în 2013-2014.
Sursa: Agerpres, 23-09-2019, Vizualizari 78
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.