Rigiditatea arterială la adolescenți - vector pentru hipertensiune și rezistență la insulină la tineri

©

Autor:

Rigiditatea arterială la adolescenți - vector pentru hipertensiune și rezistență la insulină la tineri
Un nou studiu de urmărire realizat de mai multe instituții, inclusiv Spitalul de Copii din Texas, Colegiul de Medicină Baylor, Universitatea din Bristol, Universitatea din Exeter și Universitatea din Estul Finlandei, arată că rigiditatea arterială este un factor emergent care provoacă leziuni cardiace premature în rândul adolescenților.
Studiul, publicat în jurnalul Atherosclerosis, se concentrează pe hipertrofia ventriculară stângă și disfuncția diastolică ca markeri ai leziunilor cardiace asociate cu risc cardiovascular crescut la adulți. Acești indicatori sunt utilizați și la adolescenți. Rigiditatea arterială, măsurată prin viteza undei pulsului carotido-femural, este identificată ca un nou factor care contribuie la creșterea tensiunii arteriale, rezistența la insulină și sindromul metabolic la adulții tineri.

Cercetarea, care se întinde pe șapte ani și a implicat 1.856 de adolescenți, demonstrează că rigiditatea arterială mai mare și grosimea intima-media carotidiană sunt legate de un risc crescut cu 23-27% de agravare a leziunilor structurale ale inimii, independent de alți factori. În special, rigiditatea arterială provoacă leziuni ale inimii prin creșterea tensiunii arteriale și a rezistenței la insulină, acești factori explicând o parte semnificativă a impactului. Descoperirile sugerează că țintirea tensiunii arteriale și a rezistenței la insulină ar putea atenua leziunile cardiace legate de rigiditatea arterială. Studiul subliniază necesitatea unor cercetări și intervenții suplimentare pentru a aborda rigiditatea arterială la adolescenți.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-08-2023 | creare: 17-08-2023 | Vizite: 236
Bibliografie
Arterial stiffness may cause and worsen heart damage among adolescents by increasing blood pressure and insulin resistance, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/08/230815131835.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta mediteraneană verde poate reduce rigiditatea aortică proximală
  • Rigiditatea arterială
  • Riscul de sindrom metabolic este de cinci ori mai mare la bărbați decât la femei
  •