Rinichiul bio-artificial implantabil urmează să fie testat pe oameni

©

Autor:

Rinichiul bio-artificial implantabil urmează să fie testat pe oameni
După mai bine de zece ani de cercetări, proiectul care prevede crearea unui rinichi bio-artificial implementabil care să elimine nevoia de dializă este tot mai aproape de finalizare.
Cercetătorii de la Universitatea San Francisco au demonstrat că celulele renale pot fi implementate la un animal fără imunosupresie, dar și că acestea își pot îndeplini funcția pe o perioadă extinsă. În cadrul conferinței de la Washington, oamenii de știință de la Societatea Americană de Nefrologie au anunțat că rinichiul artificial intră într-o nouă etapă, ce urmează să se finalizeze printr-un studiu clinic efectuat pe subiecți umani.

Cercetătorii de la Universitatea San Francisco au reușit să implementeze cu succes un prototip bioreactor renal care conține celule renale umane la porci, fără a fi semnalate probleme de siguranță. Dispozitivul nu a declanșat o reacție imună și nici nu a provocat cheaguri de sânge la animale. Studiul oamenilor de știință demonstrează că există posibilitatea implementării celulelor renale la animale fără imunosupresie. Folosindu-se de rezultatele actualei anchete, cercetătorii se vor putea concentra în viitor pe extinderea bioreactorului și pe combinarea acestuia cu componenta de filtrare a sângelui din rinichiul artificial, astfel încât organul artificial să poată fi folosit pentru dializă.

La momentul actual, două milioane de persoane de pe întreg globul se află sub tratament pentru insuficienţă cronică renală în stadiul final. Incidența afecțiunilor renale grave este într-o continuă creștere, astfel că sistemele medicale de pe întreg globul trebuie să găsească o soluție la problema transplantului. În prezent, în țări dezvoltate din punct de vedere economic, precum SUA, numărul de donatori este de aproape cinci ori mai mic decât numărul pacienților aflați pe lista de așteptare pentru un transplant renal. Majoritatea persoanelor care așteaptă un transplant de rinichi reușesc să supraviețuiască cu ajutorul tratamentelor de dializă de lungă durată, însă șansele de supraviețuire după cinci ani de la începerea tratamentului sunt unele nu tocmai mari.

sursa: Science Daily
Foto: University of California San Francisco, The Kidney Project

Data actualizare: 15-11-2019 | creare: 15-11-2019 | Vizite: 2433
Bibliografie
Implantable artificial kidney achieves preclinical milestone, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191107170503.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: