Riscul de cancer ovarian scade cu fiecare copil născut

©

Autor: Redacția ROmedic

Riscul de cancer ovarian scade cu fiecare copil născut
Riscul de cancer ovarian se reduce odată cu nașterea unui copil și continuă să scadă cu fiecare nou copil, conform unui studiu realizat pe 8000 de femei care sufereau de acest tip de cancer.

Rezultatele au fost prezentate în cadrul Conferinței National Cancer Research Institute din UK, iar studiul face parte dintr-un program mai amplu de cercetare - The Million Women Study.

S-a observat că la femeile care născuseră un copil, riscul apariției cancerului ovarian era redus cu 20% comparativ cu al femeilor care nu aveau copii, iar riscul de tumori endometroide sau cu celule clare cu 40% mai mic. Cu fiecare nou copil, riscul total de cancer ovarian se reducea cu aproximativ 8%.

Autorii atrag însă atenția că este vorba despre un risc statistic estimat și că a avea copii nu reprezintă un factor de protecție împotriva acestui tip de cancer.

Un posibil factor care ar putea explica legătura dintre cele două este infertilitatea, având în vedere că sunt anumite afecțiuni, cum e cazul endometriozei, care pot îngreuna eforturile unei femei de a rămâne însărcinată și totodată pot crește posibilitatea dezvoltării cancerului ovarian.

Următorul pas, consideră cercetătorii, este să se investigheze mecanismele din spatele acestor rezultate, pentru ca în final să se găsească metode de scădere a riscului de cancer ovarian la toate femeile, indiferent de numărul de copii cărora le-au dat naștere.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 03-03-2020 | creare: 19-11-2015 | Vizite: 2190
Bibliografie
Women’s risk of ovarian cancer lowers with each extra baby, study finds, link: https://www.sciencealert.com/having-more-babies-lowers-women-s-risk-of-ovarian-cancer-study-finds
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Testul Babeș Papanicolau ar putea ajuta la depistarea mai multor tipuri de cancere ginecologice
  • Cele mai frecvente semne de cancer ovarian
  • Cancerul ovarian poate fi tratat cu ajutorul unei proteine
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum