Riscul de recidivă a cancerului mamar, evaluat cu ajutorul unei tehnologii avansate ce analizează factorii genetici

©

Autor:

Riscul de recidivă a cancerului mamar, evaluat cu ajutorul unei tehnologii avansate ce analizează factorii genetici
Factorii genetici, în mod deosebit, pot determina dacă o femeie care a suferit de cancer mamar prezintă risc de reapariție a cancerului, potrivit unui nou studiu. Descoperirea, posibilă grație unei tehnologii avansate dezvoltată la Institutul Georgetown, oferă noi căi de cercetare pentru prevenirea recidivei cancerului de sân.
În studiu, cercetătorii s-au concentrat pe celulele epiteliale ale sânilor, care reprezintă un strat de celule care formează canalele și lobii cu rol în producția de lapte în timpul alăptării. Cercetătorii au extras celulele epiteliale din țesutul unui sân necanceros donat, cât și din țesutul unui sân cu cancer, îndepărtat în urma unei mastectomii.

Oamenii de știință au utilizat tehnica celulelor reprogramate condiționat (CRC), inventată la Institutul Georgetown, pentru izolarea inițială a celulelor epiteliale. Ulterior, au căutat factorii care ar putea declanșa recurența, ținta principală fiind transcriptomul, întreaga colecție de secvențe de ARN dintr-o celulă, care ajută la determinarea locului și momentului în care este activată sau dezactivată fiecare genă într-o celulă.

În urma anlizei celulelor epiteliale extinse de la femei care au primit cure de tratament de chimioterapie înainte de operație, cercetătorii au descoperit modificări semnificative în ARN-ul celulelor, cele mai importante modificări fiind observate în genele care fuseseră anterior recunoscute ca indicatori de prognostic pentru cancer.

Descoperirea cercetătorilor ar putea contribui la un screening mai precis și mai direcționat în viitor, scutind femeile de procedurile percepute uneori ca fiind invazive. De asemenea, descoperirile pot avea o contribuție importantă la reducerea diagnosticelor greșite, precum și în dezvoltarea unor terapii mai bune împotriva cancerului de sân.

sursa: science Daily
foto: O cultură de celule 3D sferoide de celule epiteliale mamare umane. (Image: National Cancer Institute / Ewa Krawczyk, Georgetown Lombardi)

Data actualizare: 29-04-2022 | creare: 29-04-2022 | Vizite: 323
Bibliografie
New factors that can predict breast cancer recurrence defined, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220422094313.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit enzima care controlează metastazarea cancerului de sân
  • MIT: Antiperspirantele sunt o cauză a cancerului de sân
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum