Roma se confruntă cu fenomenul falşilor medici, printre care ar fi şi dentişti români (Repubblica)

Data publicării: 04-04-2013

Roma se confruntă cu fenomenul doctorilor străini falşi - ginecologi chinezi, ortopezi filipinezi, dentişti ucraineni şi români, podologi americani. Ei sunt de acum o adevărată ''armată'' în capitala Italiei, iar cifra de afaceri este foarte mare, informează La Repubblica.
Singurele lucruri reale la aceşti falşi doctori sunt doar halatul alb, preţul serviciilor la tarife concurenţiale şi o listă lungă de pacienţi care, pentru a plăti mai puţin, se înghesuie în cabinetele lor. Tot restul sunt spaţii improvizate şi strâmte, un instrumentar uzat şi nesterilizat, diplome false atârnate pe pereţi sau certificate autentice obţinute în ţara de origine, dar nerecunoscute în Italia.
Fenomenul nu este nou, Garda de finanţe, carabinierii şi poliţia demascând aproape zilnic unul. Adevărata noutate este reprezentată însă de clientelă. În timp ce anterior, la ginecologul asiatic se puteau întâlni doar tinere asiatice, la fel cum la ortopedul român se duceau doar est-europeni, astăzi pe listele pacienţilor, confiscate de forţele de ordine, sunt tot mai multe nume de italieni. Proporţiile s-au inversat chiar, iar italienii din Roma reprezintă marea majoritate, după cum a reieşit în urma unei razii a Gărzii de finanţe într-un cabinet stomatologic din Fiumicino, unde lucra o falsă doctoriţă ucraineană. Pe lista de programări, 8 din 10 persoane erau italieni din Roma.
Aceste ''halate albe'' au devenit "medicii săracilor" şi nu contează dacă sunt competenţi sau incompetenţi, dacă diagnosticul este corect şi dacă proteza dentară este făcută cu materiale expirate. Ceea ce contează este că vizita nu depăşeşte pragul de 40 de euro.
"Pentru practicarea neautorizată a profesiei medicale au fost denunţate 25 de persoane în 2012. Dintre acestea, 17 au fost italieni şi 8 străini. Printre ei sunt dentişti, chiropracticieni, podologi, care aveau sau nu o diplomă sau calificări obţinute în ţările lor, dar nu şi autorizaţia acordată de Ministerul Sănătăţii din Italia pentru a-şi exercita profesia aici'', s-a explicat pentru la Repubblica la comandamentul general al carabinierilor din Nas /Nucleo antisofisticazioni sanita/.
''Odată sosiţi în Italia, ei trebuie să prezinte documente care să ateste titlurile de studiu obţinute în străinătate şi, în baza acordurilor bilaterale sau comunitare, în funcţie de stat şi de recunoaşterea reciprocă a parcursului de pregătire, există posibilitatea ca titlul de studiu să fie recunoscut sau ca ei să fie admişi să susţină examenele suplimentare. Odată făcut acest lucru, este obligatoriu să se înscrie în ordinul medicilor pe teritoriul căruia va funcţiona cabinetul lor", au precizat carabinierii din Nas.
Ce riscă medicii falşi odată descoperiţi? Nimic mai mult decât o plângere penală. Ultima sentinţă a fost o amendă de 50 de euro pentru încălcarea articolului 348 din Codul penal.
"Actuala formulare a acestei infracţiuni nu are o capacitate de descurajare eficientă, costul cel mai mare ce le revine este pentru avocat. Nu este o coincidenţă faptul că personajele sunt mereu aceleaşi", au mai precizat carabinierii din Nas.
Sursa: Agerpres, 04-04-2013, Vizualizari 632
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.