ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Pneumologie Pneumologie Bucuresti

Ecografia si Mamografia in Preventia Cancerului de San

Autor: Royal Hospital Bucharest

Cancerul la san este cel mai frecvent cancer diagnosticat la femei și al treilea cel mai frecvent cancer in toata populația din Romania. Anual, 8000 de femei sunt diagnosticate cu cancer la san și alte 3000 mor prin cancer la san.
Majoritatea cazurilor de imbolnavire se petrec in jurul varstei de 50 de ani, insa in ultimii 20 de ani, cazurile de imbolnavire s-au inmultit foarte mult, iar raspandirea printre femeile tinere a inceput sa ia amploare.
Descoperit in fazele incipiente (stadiul 0 sau 1), cancerul de san poate fi vindecat in proportie de 94%. Atunci ne punem intrebarea: de ce aceste statistici ingrijoratoare?
Preventia cancerului mamar se face prin prezenta anuala la medic, in lipsa oricaror simptome, pentru controlul mamar de rutina, insotit de ecografie mamara / mamografie.
Ecografia mamara este recomandata de obicei femeilor cu varsta sub 40 de ani, in conduita de diagnosticare precoce si monitorizare a afectiunilor mamare. Ea poate fi recomandata si femeilor peste varsta de 40 de ani, ca metoda complementara mamografiei.
Ecografia evidentiaza tumorile foarte mici, care nu se simt la palpare (3-4 mm), ceea ce inseamna ca ele se afla in stadii incipiente, cand inca pot fi vindecate. Ea diferentiaza tumorile solide de cele chistice (cu lichid), orientand asupra diagnosticului (majoritatea tumorilor mamare solide sunt canceroase) si pune in evidenta zonele puternic vascularizate ale sanului, care traduc malignitatea tesutului (cu ajutorul modului Doppler).
Modulul Sonoelastografic al ecografului mamar, ne ajuta sa evidentiem cu o acuratete de 90%, tumorile benigne (necanceroase), de cele maligne (canceroase), masurand elasticitatea acestora (principiul de baza fiind acela ca tumorile necanceroase sunt mai elastice, mai putin solide, decat cele canceroase).
Mamografia este recomandata femeilor cu varsta peste 40 de ani, cand testutul glandular este mai putin dens, iar leziunile apar pe imaginea mamografica asemenea unor puncte albe (numite microcalcificari), care pot traduce prezenta cancerului de san la debut (in situ), atunci cand sunt grupate in conglomerate si au anumite forme.
Femeile evita sa efectueze mamografia anuala de rutina din cauza durerii provocate de mamografele clasice. Ele trebuie sa stie ca progresele tehnologiei au adus numeroase avantaje mamografelor moderne.
Mamografia Digitala are un receptor digital foarte sensibil si posibilitatea de postprocesare a imaginilor, astfel ca nu mai este necesara o compresie puternica a sanului si nici expuneri repetate pentru obtinerea rezultatului dorit. Mai mult, mamografia digitala are o doza de iradiere de 10 ori mai mica decat mamografia clasica.
Atat autopalparea lunara, executata de pacienta acasa, controlul mamar efectuat de medic, cat si examenele imagistice complementare, toate acestea sunt etape de monitorizare a sanilor si ajuta la conturarea unei imagini mai clare asupra diagnosticului leziunilor sanilor, ghidand medicul in conduita terapeutica adecvata fiecarui caz in parte.
In Bucuresti, puteti efectua aceaste investigatii in cadrul Centrului Medical Gynecoland - Clinica "Sf. Lucia", cu posibilitatea de coplata a tarifului, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.
TU CAND AI FACUT ULTIMUL CONTROL MAMAR DE RUTINA?
Programeaza-te cat mai curand: 031.005.13.18

 

Alege sanatatea! 
www.royalhospital.ro

 
Programare