ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Chirurgie dento-alveolară Chirurgie dento-alveolară Bucuresti

Diagnosticul Cancerului de Col Uterin - VIDEO

Autor: Royal Hospital Bucharest

In Romania, cancerul de col uterin (cervical) este o realitate care afecteaza cca 6000 de femei anual, cu o rata a mortalitatii ce ne situeaza pe locul 1 in Europa.
Cancerul de Col Uterin nu apare dintr-o data pe un col sanatos, ci este rezultatul evolutiei indelungate a unei leziuni cervicale precanceroase (rana pe col).
Diagnosticarea precoce a acestor leziuni, precum si tratamentul realizat la timp, impiedica aparitia cancerului la nivelul colului uterin.

Din ce cauza apare?
Cancerul de col uterin este determinat in special de infectii cu Virusul Papilloma Uman - HPV, cel mai comun virus cu transmitere sexuala, ce poate infecta zonele genitale ale femeilor si barbatilor.
Virusul HPV nu provoaca intotdeauna imbolnavire, in 20 % din cazuri mecanismele de aparare ale organismului reusind sa-l elimine in mod natural. In 80% din cazuri virusul este mai puternic si poate genera afectiuni mai putin severe, precum negii genitali (tulpinile neoncogene) sau chiar leziuni precanceroase si cancer cervical (tulpinile oncolgene 16 si 18).
Cum ne protejam?
In primul rand, ne putem feri de infectarea cu virus cu ajutorul vaccinului anti HPV si avand o viata sexuala atent gestionata, cu un numar redus de parteneri sexuali.
In al doilea rand, putem depista din timp prezenta leziunilor cervicale precanceroase si gradul lor de severitate, efecuand testul Babes-Papanicolau in cadrul controlului anual de rutina.
In urma rezultatelor Pap-testului medicul decide daca este nevoie de investigarea suplimentara a pacientei: se poate efectua o colposcopie, testarea HVP sau examenul histopatologic al piesei de biopsie care ne ofera rezultatul de certitudine al modificarii celulare (este sau nu, canceroasa).
Lectii de Sanatate, direct de la medic
Pentru mai multe informatii despre metodele de diagnosticare a Cancerului Cervical, va invitam sa vizionati filmul de mai jos, realizat de Dr. Ioan Stoian - medic primar obstetrica-ginecologie, la ROYAL HOSPITAL BUCHAREST - in cadrul proiectului "Lectii de Sanatate".
Prin "Lectiile de Sanatate" , medicul ginecolog Ioan Stoian isi propune realizarea unei campanii de informare asupra Preventiei Cancerului Cervical (de col uterin) si Cancerului Mamar (de san), pentru a sublinia importanta unei atitudini preventive asupra sanatatii genito-mamare.
Vezi alte Lectiile de Sanatate, AICI

www.royalhospital.ro

Programari: 031.005.13.18

 
Programare