ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ortopedie și traumatologie Ortopedie și traumatologie Bucuresti

Testarea HPV in diagnosticarea cancerului de col uterin (cervical)

Autor: Centrul Medical Gynecoland - Clinica

Virusul HPV este cel mai comun virus cu transmitere sexuala, ce poate infecta zonele genitale ale femeilor si barbatilor si este raspunzator pentru 70% din cancerele de col uterin.
Virusul HPV provoaca cancerul de col uterin indirect: infecteaza celulele de la nivelul colului, determinand leziuni care, in timp, pot evolua in cancer de col uterin. Numai anumite tulpini ale virusului provoaca acest tip de leziune.
Exista peste 100 de tulpini de HPV, dintre care:
- tulpini oncogene (cancerigene) : unele tipuri pot cauza cancerul cervical la femei (tulpinile 16 si 18) si alte tipuri de cancer atat la femei, cat si la barbati;
- tulpini neoncogene (necancerigene): tulpini ce pot provoca vegetatii veneriene (negi genitali, condiloame sau verugi) la femei, ce trebuie depistate si tratate.
Atunci cand testul Babes-Papanicolau si colposcopia prezinta rezultate anormale, medicul recomanda testarea HPV pentru a vedea daca exista o infectie virala in organism si care este natura ei.
Atentie! Testarea HPV nu diagnosticheaza cancerul de col uterin!
In ce consta testarea HPV?
Testarea HPV consta in recoltarea celulelor de la nivelul secretiei colului uterin, cu ajutorul unui tamponas cervical special (asemenea testarii Babes-Papanicolau) si examinarea probei in laborator, pentru depistarea materialul genetic al virusului HPV aflat în interiorul celulelor.
Exista mai multe tipuri de testare HPV:
- detectie si genotipare HP V: detecteaza prezenta virusului HPV in organism pentru toate tipurile de tulpini, oncogene si neoncogene;
- testare ADN HPV : genotipare doar pentru tulpinile oncogene 16 si 18.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Testare HPV la clinica Gyneocland: AICI
- Doctorul Ioan Stoian va spune pe scurt de ce este necesara testarea HPV, in cadrul Lectiior de Sanatate: AICI
- Vezi video despre toate etapele diagnostice ale cancerului de col uterin:

 
Programare