ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Urologie Urologie Bucuresti

Colposcopia, una dintre cele 5 investigatii si analize recomandate pentru o sanatate ginecologica optima

Din momentul în care femeia își începe viața sexuală, trebuie să devină conștientă de necesitatea păstrării sănătății ginecologie. Efectuarea anual a controlului de rutină, chiar în lipsa simptomelor, este recomandată de către orice specialist în obstetrică-ginecologie. Nu este bine să așteptăm apariția simptomelor precum sângerări în afara perioadei menstruale, în timpul sau după actul sexual, mâncărimi și usturimi la nivelul organelor genitale, secreții abundente, urât mirositoare , cu aspect modificat,dureri la nivelul organelor genitale în afara perioadei menstruale, lipsa menstruației, etc, pentru a consulta un medic. Prevenția este cel mai important mod de a ne menține sănătatea și de a preveni afecțiuni silențioase (precum cancerul de col).
Pentru a ne pastra sănătatea ginecologica, specialiștii Royal Hospital Bucharest recomandă parcurgerea a 5 pași:
1. Consultația ginecologică- constă în discuția cu medicul ginecolog, referitor la istoricul personal și familial al pacientei (anamneză), precum și controlul propriu-zis (tușeul vaginal și examinarea cu valve).
2. Ecografia transvaginala-este cel mai important examen ecografic în ginecologie întrucât permite sondei (transductorului) să se apropie de organele examinate, oferind imagini clare și detaliate ale organelor pelvine (vaginul, uterul, trompe uterine, ovare, endometru, vezica urinară). Cu ajutorul ei, medicul ginecolog poate pune diagnosticul multor afecțiuni , fiind metoda cea mai sigură de a detecta eventualele afecțiuni ale fătului și de a obține informații despre acesta.
3. Examenul Babeș-Papanicolaou presupune depistarea precoce a modificărilor celulare de la nivelul colului uterin , modificări care pot conduce la apariția cancerului de col uterin. Acest examen citologic presupune recoltarea de la nivelul colului uterin a celulelor descuamate pentru a le studia la microscop și pentru a le încadra în anumite stadii cu ajutorul clasificării Bethesda.
4. Examenul secreției vaginale este recomandat pentru depistarea infecțiilor care pot conduce la cervicite (răni pe col). Cervicita poate rezulta în urma contactării unei boli cu transmitere sexuală, inclusiv gonoreea, chlamydia și herpesul genital dar și HPV. O cervicită netratată la timp poate duce la probleme serioase de fertilitate.
5. Colposcopia, de cele mai multe ori însoțită și de testarea HPV, este metoda imagistică ginecologică ce permite vizualizarea vulvei, vaginului și colului uterin cu ajutorul unui miscroscop, depistând astfel zonelor canceroase și precanceroase din aceste zone. 
Cele 5 investigații și analize se completează una pe cealaltă, ajutându-se reciproc la diagnosticarea corectă a afecțiunilor ginecologice.

Specialiștii Royal Hospital Bucharest recomandă efectuarea controlului ginecologic anual, în lipsa simptomatologiei, pentru o viață sănătoasă. Este mai important să previi decât să tratezi.

 
Programare