ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Urologie Urologie Bucuresti

Cand este indicat sa efectuezi o colposcopie?

Autor: Royal Hospital Bucharest

Colposcopia este una dintre cele mai importante metode imagistice de investigare a colului uterin permitand vizualizarea vulvei, vaginului si colului uterin si depistarea leziunilor invizibile ochiului liber, cu ajutorul colposcopului: un microscop stereoscopic binocular cu lumina puternic focalizată, prevăzut cu o minicameră cu ajutorul căreia sunt înregistrate imaginile.

Colposcopia este o investigatie noninvaziva, nedureroasa, neiradianta, putand fi efectuata inclusiv pe perioada sarcinii.

In cele mai multe cazuri, colposcopia este recomandata de catre medicul ginecolog in momentul in care pacienta primeste un rezultat modificat al examenului Babes-Papanicolaou sau cand se confirma prezenta virusului HPV.

Daca pacienta prezinta simptome precum sangerari vaginale (in afara perioadei menstruale), dureri si sangerari in timpul sau dupa actul sexual, secretii vaginale anormale, mancarime in zona organelor genitale sau  condiloame la nivelul zonei genitale (semn al prezentei infectiei cu virusul HPV), medicul va recomanda efectuarea colposcopiei  pentru o diagnosticare corecta.

Colposcopia este recomandat a se efectua la 10 zile de la terminarea menstruatiei, dupa efectuarea acesteia fiind posibile aparitia unor modificari ale secretiei sau a sangerarii.

In timp real, medicul si pacienta pot vedea rezultatele pe monitor, pacienta putand primi pe loc interpretarile investigatiei si recomandarile specialistului. In functie de rezultat, medicul poate solicita efectuarea unei biopsii de col pentru examenul histopatologic, acesta fiind singura metoda de diagnosticare a prezentei cancerului de col.

Colposcopia, impreuna cu o consultatie , o ecografie transvaginala si un examen Babes-Papanicolaou, reprezinta cele mai eficiente metode de screening ale cancerului de col uterin, prima cauza de mortalitate prin cancer a femeilor din Romania.

 

Afla mai multe aici.

Programeaza o consultatie in cel mai scurt timp: 031.005.13.18

 
Programare