ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Anestezie și terapie intensivă Anestezie și terapie intensivă Bucuresti

Tu stii care este diferenta dintre HPV si HERPES?

Desi atat HPV-ul cat si herpesul sunt infectii comune, transmise pe cale sexuala, cele doua se deosebesc prin tratamentul necesar fiecaruia si prin efectele diferite, pe termen lung. Simptomele cauzate de cele doua tipuri de infectii sunt, de asemenea, diferite, afectand zone distincte ale corpului. Pentru niciuna dintre cele doua nu exista tratament pentru vindecare completa.

 

Cele mai importante diferente dintre HPV si HERPES

 

HPV

HERPES

Modalitate de transmitere

Prin contact fizic cu o persoana infectata, inclusiv prin sex vaginal/oral/anal

Prin contact la nivelul pielii, prin contact cu saliva persoanei infectate si prin contact sexual vaginal/oral/anal

Simptome cheie

Negii vaginali

Rani in jurul gurii sau in zona genital, simptome asemanatoare gripei

Diagnosticarea

Screening pentru cancer cervical

Examinarea simptomelor

Tratament

Tratament medicamentos pentru negi genital, analize pentru evidentierea tulpinilor cu risc crescut HPV

Medicatie pentru scurtarea perioadelor eruptiilor.

 

Herpesul

Exista doua tulpini diferite ale virusului herpetic:

 • Virusul Herpetic  Simplex  1 (HSV-1), care cauzeaza rani pe pielea din jurul gurii si ocazional in zona genital.
 • Virusul Herpetic Simplex 2 (HSV-2), care cauzeaza herpesul genital, afectand ocazional si pielea din jurul gurii.
 • O persoana poate transmite oricare dintre cele doua forme de herpes in timpul actului sexual  oral. De asemenea, herpesul oral se poate transmite prin sarut, inca din copilarie.

  Ambele tipuri de herpes duc la aparitia veziculelor (basici) insotite de mancarimi, care atunci cand se sparg produc rani. Atunci cand basicile apar in gura sau in jurul ei sunt cunoscute sub denumirea de “leziuni cauzate de raceala”, din cauza asemanarii simptomelor herpesului cu cele ale unei raceli.  Aceste leziuni pot aparea si pe buze, grupate, pielea din jurul acestora fiind inrosita, crapata, iritata. Vindecarea leziunilor se poate produce in cateva saptamani. Basicile cauzate de herpes apar si reapar, prezentand simptome specifice gripei. Odata cu inaintarea in varsta , aceste reaparitii ale herpesului tind sa fie mai usor de suportat si uneori chiar se opresc din a mai aparea.

  In cazul herpesului genital, basicile dureroase pline de fluid apar grupate in zona vulvei, vaginului, anusului, penisului, prezentand si alte simptome aditionale precum prurit (mancarime), durerea in zona genitala, senzatie de usturime in timpul urinarii.

  Orice persoana activa din punct de vedere sexual este supusa riscului de a contacta virusul herpetic, atat prin contact sexual cat si prin contactul cu pielea sau saliva persoanei purtatoare de acest virus.

  Cu toate acestea, herpesul nu reprezinta o afectiune amenintatoare de viata.

   

  HPV

  Exista o multitudine de tipuri si tulpini HPV, cauzatoare de diferite simptome. Majoritatea tulpinilor nu duc la aparitia afectiunilor grave, insa cateva dintre ele pot duce la aparitia cancerului genital. Spre exemplu, tulpinile 6 si 11 ale HPV-ului au un risc foarte scazut de a duce la aparitia cancerului, insa sunt cauzatoare, in 90% dintre cazuri, de aparitia negilor genitali. Acestia se pot dezvolta pe penis, scrot, anus, vulva, vagin, cervix. Acesti negi sunt moi, pali si carnosi, insa nu cauzeaza alte simptome.

  Tulpinile de HPV cu risc crescut, netratate, pot duce la aparitia cancerului genital sau bucal.

  Medicii specialisti recomanda femeilor cu varsta intre 21 si 65 de ani sa mearga anual la o consultatie in vederea screening-ului pentru cancer genital, moment in care este recomandat sa efectueze si o testare Babes-Papanicolaou pentru a stii daca virusul HPV a produs vreo schimbare la nivelul celulelor.

  Procesul de diagnosticare presupune efectiv testarea pentru aceste infectii, care nu mereu produc simptome. Testarea pentru herpes se face de obicei dupa ce au fost observate manifestari ale acestuia. In schimb, virusul HPV este atat de comun, incat testarea se face doar in cazul screeningului pentru cancerul cervical, atunci cand se urmareste prezenta anumitor tulpini cu risc crescut de a se transforma in cancer cervical.

  Tratamentul se adreseaza doar simptomelor si complicatiilor virusurilor. Tratamentul pentru HPV presupune monitorizarea starii de sanatate si prin alte teste si, uneori, indepartarea chirurgicala a negilor genitali in anumite situatii in care terapia medicamentoasa a esuat. Tratamentul pentru herpes include medicamentatie pentru scurtarea perioadei de manifestare a virusului si pentru reducerea durerii cauzate de acesta.

  Complicatiile care pot aparea sunt:

  • Cancerul cervical, care se poate dezvolta si dupa mult timp de la aparitia infectiei cu HPV (screeningul periodic va asigura un tratament in stadii incipiente, favorizand prognosticul bun)
  • In cazul leziunilor genitale cauzate de herpes, creste riscul contactarii virusului HIV.
  • Femeile gravide pot suferi pierderea sarcinii sau nastere prematura din cauza infectiei cu virusul herpetic; in cazul gravidei cu herpes, aceasta infectie se poate transmite bebelusului in momentul nasterii (herpes neonatal).

  Preventia infectarii cu aceste virusuri presupune folosirea prezervativului in timpul contactului sexual sau evitarea contactului sexual in momentul eruperii herpesului genital. Atentie, in cazul virusului HPV, infectarea se poate face si in cazul folosirii prezervativului daca partenerul are leziuni in zona pubiana sau inghinala. Desi in cazul herpesului nu exista vaccin, in cazul virusului HPV se recomanda vaccinarea in jurul varstei de 9-14 ani (fete si baieti) si maxim pana la 45 ani dupa noile studii.

  Desi cele doua tipuri de virusuri sunt asemanatoare, este necesar sa cunoastem marea diferenta dintre ele: virusul herpetic cauzeaza iritatii si discomfort in momentul eruptiei, pe cand virusul HPV poate fi asimptomatic, dar  are un impact mai serios in privinta sanatatii pe termen lung daca acesta a produs modificari si acestea nu sunt tratate la timp. Este important sa prevenim simptomele si transmiterea ambelor virusuri.

   

   
  Programare