ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Somnologie Somnologie Bucuresti

Somnologie în Bucuresti

Pneumologia este specialitate medicală care ce se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratarea bolilor de plămani, de bronhii, ale pleurei și ale mediastinului.

Consult de pneumologie este primul pas in diagnosticarea corecta a afectiunii dumneavoastre. Acesta consta in parcurgerea mai multor pasi, in vederea stabilirii posibilelor cauze ale bolii , a istoricului bolii si a posibilelor tratamente urmate.

 • Preconsultul – etapa de culegere a datelor privind starea de sanatate a pacientului presupune masurarea tensiunii arteriale si a pulsului, calcularea indicelul de masa corporala si aplicarea de chestionare specific specialitatii pneumologice.
 • Efectuarea anamnezei – completarea fisei pacientului cu date despre antecedentele heredo-colaterale si despre simptomatologia prezenta
 • Efectuarea examenului fizic general si interpretarea diverselor investigatii specifice deja efectuate.
 • Prezentarea unui posibil diagnostic final / recomandarea de investigatii, analize, tratamente suplimentare.
 •  

  Spirometria este un test utilizat foarte des în aprecierea funcției pulmonare, oferind medicului pneumolog informatii importante pentru formularea diagnosticului si pentru  monitorizarea bolilor pulmonare (BPOC, astm, pneumopatii interstițiale difuze etc), dar și în evaluarea pacientului înainte unei intervenții chirurgicale. Acest test masoara volumul de aer care intră si iese din plămâni și rapiditatea cu care se intampla acest lucru, putand stabili existenta /nu a vreunei disfunctii ventilatorii si tipul acestteia (obstructive, restrictive sau mixta). Parametrii urmăriți cu ajutorul acestui test sunt:

  Spirometria cu test bronhodilatator

  Testul de bronhodilataţie se efectuează în urma unei spirometrii simple care a scos in evidenta o disfuncție respiratorie obstructivă. Se indică testul de bronhodilataţie imediat după efectuarea unui test pozitivat de provocare bronşică și în cazul monitorizării tratamentului bronhodilatator din astmul bronşic. Se contraindica utilizarea acestui test în cazurile în care pacientul prezintă: tulburări de ritm cardiac, palpitații, dereglări hormonale tiroidiene, hipertensiune severă necontrolată, glaucom, hiperplazie benignă de prostată sau diabet zaharat necontrolat.

  Somnologia sau este ramura medicala care se ocupa cu studiul, diagnosticarea si tratarea problemelor de somn. Pana in prezent au putut fi clasificate aproximativ 100 de tulburari ale somnului care pot avea o cauza neurologica. Printre cele mai cunoscute afectiuni studiate de somnologie sunt insomnia sau apneea. Investigatiile somnologice necesita competente medicale ce acopera diverse specializari: pneumologie, neurologie, cardiologie. Consultatia de somnologie poate fi efectuata de medicul pneumolog cu competente in somnologie.

  Poligrafia cu titrare C-PAP (continuous positive airway pressure) –este folosita in cazul pacientilor diagnosticati cu apnee in somn moderata/severa si presupune folosirea, pe timpul noptii, a unui aparat ce va introduce aer in caile nazale, cu presiune pozitiva la acelasi nivel in inspir si in expir.  Procedura  consta intr-o noapte de investigatie in care sunt conectate aparatul de diagnostic (poligraf) cu autoCPAP -ul. Rezultatul va fi interpretat de un medic cu competenta in somnologie si pe baza acestuia se va elibera o prescriptie medicala in care se va specifica tipul de aparat necesar , (AutoCPAP, BiPAP) si de asemenea presiunile sau intervalul de presiuni pe masca, necesare unui tratament corect.   
  Programare