S-a descoperit un al șaselea gust, care ar putea explica de ce ne place pizza atât de mult

S-a descoperit un al șaselea gust, care ar putea explica de ce ne place pizza atât de mult

©

Autor:

S-a descoperit un al șaselea gust, care ar putea explica de ce ne place pizza atât de mult
Pizza, cartofi È™i paste - carbohidraÈ›i în diverse abordări culinare pe tot globul, sunt mâncărurile preferatele ale multora dintre noi. Până acum se credea că avem cinci gusturi primare: sărat, dulce, acru, amar È™i umami, însă un nou studiu sugerează că ar exista un al È™aselea gust, bazat pe carbohidraÈ›i.

„Fiecare cultură are un segment gastronomic important dedicat carbohidraÈ›ilor. Am pornit de la ideea că trebuie să simÈ›im gustul a ceea ce mâncăm.”, spune coordonatorul studiului publicat în revista Chemical Senses, Juyun Lim, profesor la Universitatea de Stat din Oregon.

Noul gust este de fapt cel de amidon - un carbohidrat complex pe care corpul nostru îl descompune în glucoză utilizată pentru a avea energie. Prin urmare, amidonul este vital în supravieÈ›uire È™i se pare că îl È™i putem gusta.

Până acum s-a crezut că detectăm prezenÈ›a amidonului ca gust dulce, atunci când enzimele din salivă descompun polimerii din amidon în glucoză. Pentru a testa această teorie, mai mulÈ›i voluntari au primit să guste soluÈ›ii de amestec de carbohidraÈ›i variate, apoi li s-a cerut să spună ce gust au. MulÈ›i dintre ei au spus că simt o aromă asemănătoare amidonului, cei de origine asiatică facând asemănarea cu orezul, iar cei caucazieni cu pastele. Asta ar putea sugera că voluntarii au simÈ›it atât dulcele rezultat în urma descompunerii, cât È™i amidonul în forma iniÈ›ială.

În al doilea experiment, voluntarii au primit întâi un compus ce anulează acÈ›iunea receptorilor pentru gustul dulce. După ce au gustat soluÈ›iile de carbohidraÈ›i, participanÈ›ii au simÈ›it, la fel ca prima dată, gustul de amidon.

Potrivit cercetătorilor, din punct de vedere evolutiv, capacitatea de a simÈ›i gustul amidonului este foarte benefic pentru adaptare, carbohidraÈ›ii fiind o sursă nutritivă excelentă. Prin urmare, motivul pentru care ne plac pizza È™i pastele atât de mult este faptul că limba noastră identifică la nivel chimic alimentele care ne pot oferi energie.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 10-08-2019 | creare: 07-09-2016 | Vizite: 3105
Bibliografie
Scientists Have Discovered A Sixth Taste That Explains Why You Love Pizza So Damn Much, link: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/scientists-discovered-sixth-taste-explains-love-pizza-damn-much/all/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Gustul specific al carbohidraÈ›ilor ne poate predispune la îngrășare
  • Pastele îngrașă sau te ajută să slăbeÈ™ti?
  • Dieta cu un aport foarte redus de carbohidraÈ›i È™i eficienÈ›a în managementul diabetului tip 1
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum