S-a descoperit un al șaselea gust, care ar putea explica de ce ne place pizza atât de mult

©

Autor:

S-a descoperit un al șaselea gust, care ar putea explica de ce ne place pizza atât de mult
Pizza, cartofi și paste - carbohidrați în diverse abordări culinare pe tot globul, sunt mâncărurile preferatele ale multora dintre noi. Până acum se credea că avem cinci gusturi primare: sărat, dulce, acru, amar și umami, însă un nou studiu sugerează că ar exista un al șaselea gust, bazat pe carbohidrați.

„Fiecare cultură are un segment gastronomic important dedicat carbohidraților. Am pornit de la ideea că trebuie să simțim gustul a ceea ce mâncăm.”, spune coordonatorul studiului publicat în revista Chemical Senses, Juyun Lim, profesor la Universitatea de Stat din Oregon.

Noul gust este de fapt cel de amidon - un carbohidrat complex pe care corpul nostru îl descompune în glucoză utilizată pentru a avea energie. Prin urmare, amidonul este vital în supraviețuire și se pare că îl și putem gusta.

Până acum s-a crezut că detectăm prezența amidonului ca gust dulce, atunci când enzimele din salivă descompun polimerii din amidon în glucoză. Pentru a testa această teorie, mai mulți voluntari au primit să guste soluții de amestec de carbohidrați variate, apoi li s-a cerut să spună ce gust au. Mulți dintre ei au spus că simt o aromă asemănătoare amidonului, cei de origine asiatică facând asemănarea cu orezul, iar cei caucazieni cu pastele. Asta ar putea sugera că voluntarii au simțit atât dulcele rezultat în urma descompunerii, cât și amidonul în forma inițială.

În al doilea experiment, voluntarii au primit întâi un compus ce anulează acțiunea receptorilor pentru gustul dulce. După ce au gustat soluțiile de carbohidrați, participanții au simțit, la fel ca prima dată, gustul de amidon.

Potrivit cercetătorilor, din punct de vedere evolutiv, capacitatea de a simți gustul amidonului este foarte benefic pentru adaptare, carbohidrații fiind o sursă nutritivă excelentă. Prin urmare, motivul pentru care ne plac pizza și pastele atât de mult este faptul că limba noastră identifică la nivel chimic alimentele care ne pot oferi energie.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 10-08-2019 | creare: 07-09-2016 | Vizite: 3127
Bibliografie
Scientists Have Discovered A Sixth Taste That Explains Why You Love Pizza So Damn Much, link: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/scientists-discovered-sixth-taste-explains-love-pizza-damn-much/all/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Gustul specific al carbohidraților ne poate predispune la îngrășare
  • Pastele îngrașă sau te ajută să slăbești?
  • Dieta cu un aport foarte redus de carbohidrați și eficiența în managementul diabetului tip 1
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum