Sa fie insectele proteinele viitorului?

Data publicării: 22-01-2011

Potrivit unei echipe de cercetători olandezi, insectele vor ajunge să înlocuiască carnea în alimentaţia oamenilor. Ce are gust de alune, este bogată în proteine, săracă în grăsimi, emite puţin gaz cu efect de seră şi nu transmite boli oamenilor care o consumă? Insecta, scrie cotidianul francez Le Monde.

Cercetătorii olandezi spun că oamenii vor ajunge să înlocuiască carnea cu insectele, care sunt o sursă mai bună de proteine pentru sănătate şi mediu. 'Va veni ziua în care un Big Mac va costa 120 euro şi un Bug Mac, 12 euro (bug = insectă), când vor fi mai mulţi care vor mânca insecte decât cei care vor consuma carne', a spus entomologul Arnold van Huis la o conferinţă susţinută la universitatea din Wageningen (Olanda), în care a prezentat ultimele rezultate ale cercetărilor echipei.

'Are gust de..alune', spune Walinka van Tol, studentă olandeză, după ce a gustat dintr-o ciocolată din care ieşea un vierme. Alături de alţi 200 de curioşi, ea a jucat rolul cobaiului pentru echipa de oameni de ştiinţă. Rulouri de primăvară cu lăcuste, cremă de ciocolată cu larve şi tartă cu fluturi de făină sunt preparate care se pare că au fost pe placul degustătorilor.

Dar Marcel Dicke, şeful departamentului de entomologie al universităţii din Wageningen, este conştient că va trebui mai mult decât un fluture înglobat în ciocolată pentru a schimba mentalitatea occidentală. 'Oamenii cred că este murdar', spune el, în faţa unei expoziţii de muşte, viespi, termite şi gărgăriţe, câteva din cele 1 400 de specii comestibile. 'Trebuie să mâncăm mai puţină carne sau să găsim o alternativă', a spus cercetătorul, adăugând că el şi familia lui mănâncă regulat insecte.

Potrivit agenţiei ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), pe planetă vor trăi 9 miliarde de oameni în 2050, iar suprafaţa terenurilor agricole a început deja să scadă. Cu 10 kg de materii vegetale se produc între şase şi opt kg de insecte, faţă de doar un kg de carne.

Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem ar fi: de ce să nu mâncăm insecte?', spune Marcel Dicke, citând un studiu conform căruia fiecare om mănâncă în jur de 500 g de insecte pe an, în dulceţuri sau pâine, de exemplu. Circa 500 de specii de insecte sunt consumate în Mexic, 250 în Africa şi 180 în China, fiind considerate mâncăruri foarte delicate.
Sursa: Agerpres, 22-01-2011, Vizualizari 560
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.