Ejacularea precoce

Ejacularea precoce

©

Autor: Redacția ROmedic

Ejacularea precoce

Ejacularea precoce descrie situatia in care barbatul ejaculeaza prea repede (uneori chiar inaintea oricarei stimulari sexuale directe). Uneori numai gandul la o situatie stimulanta sexual poate determina ejacularea, alteori aceasta avand loc la scurt timp dupa penetrare (cazul cel mai frecvent).


Ejacularea precoce este probabil cea mai frecventa problema sexuala care afecteaza barbatii. Majoritatea barbatilor pot avea experienta unei ejaculari premature la un moment dat, dar problema apare atunci cand situatia se repeta in majoritatea situatiilor de natura sexuala.


Ejacularea precoce poate aparea la orice varsta si in orice circumstanta, fiind totusi mai des intalnita la tineri, intr-o relatie destul de stransa cu noutatea experientei sexuale (partenera noua, situatie diferita, etc).


Primele studii despre sexualitate aratau ca experientele sexuale la varste foarte tinere au o mare importanta in conturarea unor obiceiuri legate de ejaculare. Astfel, locurile si circumstantele nepotrivite, des intilnite in activitatea sexuala a tinerilor (bancheta din spate a masinii), frica de a fi surprinsi, nervozitatea initiala si graba dar si aventurile de o noapte ar avea un rol important in construirea unui tipar de ejaculare rapida (prematura) sau ejaculare precoce.


Sigur ca exista conditii medicale care pot interfera cu procesul ejaculator (diabet, suferinte ale prostatei, ateroscleroza), dar in marea majoritate a cazurilor ejacularea precoce este conditionata psihic, in special in cadrul unor disfunctii ale relatiei (parteneri solicitanti din punct de vedere sexual, lipsa de comunicare, neincrederea, asteptari nerealiste, aventurile, dorinta exagerata de a satisface partenera, etc). Eventualele remarci depreciative facute la momentul respective vor inrautatii si mai mult situatia.


Un prim pas spre rezolvarea problemei este discutia deschisa cu partenera (e important sa sti care sunt nevoile si dorintele sale).


Ejacularea precoce poate fi depasita, in cazul multora dintre barbati, prin metode de auto-ajutor (tehnica stop/start), dar unii pot avea nevoie de ajutorul unui specialist (sexolog). Nu exista inca medicamente autorizate pentru tratamentul ejacularii premature.


Spray-urile pentru intarzierea ejacularii sunt de fapt anestezice care scad sensibilitatea la nivelul glandului, dar pot interfera cu recunoasterea ejacularii. In acelasi timp, ele pot produce o scadere a sensibilitatii vaginale a partenerei (prin transfer al anestezicului in corpul partenerei) reducand astfel senzatia de placere. De aceea este recomandat sa se foloseasca prezervativul daca un asemenea spray este folosit. Nu exista date certe care sa ateste ca ele functioneaza, dar nici ca nu functioneaza.


Terapia sexuala traditionala este singura in masura sa rezolve problema ejacularii precoce (chiar daca medicatia ar putea deveni o forma optionala de terapie), desi marea majoritate a cuplurilor considera a fi extrem de dificil sa etaleze o astfel de problema in fata unui specialist.


Data actualizare: 16-07-2014 | creare: 09-01-2007 | Vizite: 37188
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum