Șapte obiceiuri sănătoase sunt corelate cu un risc mai mic de demenţă la persoanele cu risc genetic

©

Autor:

Șapte obiceiuri sănătoase sunt corelate cu un risc mai mic de demenţă la persoanele cu risc genetic
Cei șapte factori cardiovasculari și de sănătate ai creierului sunt: activitatea, hrana mai bună, scăderea în greutate, lipsa fumatului, menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase, controlul valorilor colesterolului și al glicemiei.
Aceste șapte obiceiuri și stilul de viață asociat ar putea juca un rol în reducerea riscului de demenţă și la persoanele cu risc genetic ridicat, conform unui articol apărut în revista Neurology aparținând Academiei Americane de Neurologie.
Autoarea studiului, Adrienne Tin, PhD, spunea: „Vestea bună este că şi în cazul oamenilor cu cel mai mare risc genetic care au acest stil de viata sănătos, este probabil ca riscul de demenţă să fie mai mic.”

8.823 de persoane cu origini europene și 2.738 cu origini africane au participat la studiu, fiind urmăriți pe parcursul a 30 ani. La începutul studiului media de vârstă se situa la 54 ani. Tot la începutul studiului s-a calculat și scorul pentrul riscul genetic de a dezvolta boala Alzheimer.

O variantă a genei APOE, numită APOEe4 a fost asociată cu un risc crescut pentru boala Alzheimer. Pacienții care prezentau cel puțin o copie a acestei gene au fost încadrați în grupa de risc crescut. La 27,9% din cei cu origine europeană a fost identificată această variantă a genei APOE, iar pentru cei cu origine africană procentul s-a ridicat la 40,4.

În grupul cu riscul cel mai mic au fost incluși pacienții ce prezentau varianta APOEe2, asociată cu un risc scăzut de demenţă.

Participanții trebuiau să raporteze nivelul la care se situau pentru fiecare dintre cei 7 factori. Scorul total era calculat pe o scală de la 0 la 14, 0 fiind cel mai nesănătos, iar 14 cel mai sănătos scor.

În cazul participanților cu origini europene scorul mediu a fost 8,3 în comparație cu cei cu origini africane unde s-a înregistrat 6,6.

La finalul studiului, 1603 pacienți cu origine europeană și 631 pacienți cu origine africană au fost diagnosticați cu demenţă. Cu cât scorul factorilor care implicau modul de viaţă a fost mai mare, cu atât riscul de a dezvolta demenţă a fost mai mic. Pentru fiecare punct cu care creștea scorul acestor factori, s-a constatat o scădere cu 9% a riscului.

Persoanele din categoria de scor mediu și înalt și cu origini europene au avut un risc asociat de demenţă cu 30%, respectiv 43% mai mic faţă de cei din categoria cu scor inferior.

Procentele corespunzătoare participanților cu origini africane au fost ceva mai mici, 6, respectiv 17%, numărul mai mic de persoane și recrutarea lor dintr-o singură locație limitând însă rezultatele.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-05-2022 | creare: 30-05-2022 | Vizite: 455
Bibliografie
Seven healthy habits linked to lower risk of dementia in those with genetic risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220525163821.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Capacitatea de a calcula în gând este asociată unei bune sănătăți emoționale
  • Luteina susține sănătatea mentală și inteligența persoanelor în vârstă
  • Consumul de băuturi răcoritoare îndulcite afectează sănătatea creierului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum