ROmedic Firme medicale Proteze si echipamente persoane cu dizabilitati

Corsetul Cheneau

Autor: Bogdan Dimitriu

- Profesor Jaque Cheneau

 

Unul dintre cele mai recomandate corsete pentru scolioze este corsetul Cheneau. Corsetul poarta numele renumitului profesor Jaque Cheneau, cu care am avut placerea sa lucrez in Klagenfurt si Regensburg dar si in Toulouse. Corsetul Cheneau are la baza principii de elongatie, translatie si incovoiere dar mai ales o redistribuire eficienta a volumului corectat. Redistributia volumului da batai de cap multor tehicieni care nu reusesc sa inteleaga biomecanica respiratiei si biomecanica coloanei. 

Profesorul Cheneau nu a dezvoltat un corset, un model de copiat, ci o filozofie de lucru, niste principii foarte clare bazate pe masuratori si zone bine determinate de presiune.

In imagine este un model de mulaj negativ modificat pentru corectie cu zonele de interes definite. Daca am fi sa discutam de clasificarea Lenke a tipurilor de scolioze putem vorbi de 4type A+4 type B+6 type C = 14 tipuri de scolioza combinate cu 6 tipuri de posibile structuri cifotice - faceti calculul matematic si veti vedea ca nu exista model de copiat ci principii de realizare, ca sa nu mai vorbim ca fiecare tip A, B sau C de scolioza are variatii functie de valoarea unghiului Cobb.

Cum arata de fapt corsetul Cheneau? Ei, aici e mica sperietoare a multor pacienti care ne calca pragul si nu se asteapta ca un corset functional sa fie atat de abstract sau "Picasso" cum imi place mie sa-i zic. Atasez un model lucrat chiar cu domnia sa pentru a intelege originalul din 2004.

 

Desigur, la acea data se lucra cu un plastic mai gros, nu existau inca tehnicile de ranfors pe care le-am dezvoltat ulterior. Drept urmare astazi folosim un plastic de 2mm sau 3mm la fel de eficient ca cel de 4-6mm folosit in acele vremuri. Corsetul a devenit mai usor, mai simplu de purtat, colorat chiar daca este nevoie de estetica, dar nu in ultimulrand mai putin stresant asupra corpului - fara zone de uzura tegumentara din cauza presiunilor si asta unor studii intense asupra tehnicilor de mulaj si corectie.

Un lucru important in tratamentul scoliozei este modificarea corsetului atat cat se permite functional dupa prima luna de purtat intrucat o corectie presupune o modificare a axelor si zonelor de presiune. Acest lucru presupune decupare, pelotare , nituire si....cam asa.

 

Parintele trebuie sa inteleaga ca nu se poate realiza un corset Cheneau fara mulaj, radiografia coloanei si rezultatul patologiilor conexe (probleme neuro, musculare, vestibulare.....).

Daca aveti intrebari suplimentare fata de articol nu ezitati sa ma contactati pe zona de mesaj a sitului.