ROmedic Firme medicale Proteze si echipamente persoane cu dizabilitati

Kinetoterapia si corsetele

Autor: Dimitriu Bogdan

Tratamentul scoliozei nu se rezuma doar la corsete sau la kinetoterapie. Combinatia celor doua tehnici, cea a posturarii statice si dinamice printr-un corset bun pe timp de zi, posturarea pentru hipercorectie pe timp de noapte, foarte importanta mai ales in perioada de crestere, cu kinetoterapia care creeaza practic echilibrul muscular, va duce la un rezultat in ceea ce priveste corectia diformitatii.

Parintii sunt dezorientati initial care laborator, care tip de corset e mai bun. La fel apare intrebarea care tehnica de "gimnastica" este mai buna. Nu exista tehnica de recuperare prin miscare mai buna, exista profesionisti care stiu sa combine experienta cu tehnicile verificate si recunoscute pe piata - terapia Schrott, metoda Klapp, osteopatie, masaj, triger points, tehnici de stretching...

Am tot insistat prin prezentarile sustinute despre necesitatea unui corset de zi si a unui alt corset de noapte pentru rezultate maxime - pentru ca forma si distributia volumului trunchiului difera functie de pozitia in spatiu.

Este gresit sa porti un corset de zi pe timp de noapte - zonele de presiune se muta, in general superior. In pozitia culcat functie de partea pe care se sta coloana devine lordotica sau chiar se curbeaza in lateral; apare o elongatie naturala a coloanei, presiunile pe coloana scad si coloana este mai usor de manipulat, de aici si capacitatea unui corset de a provoca hipercorectie.

Kinetoterapia este foarta utila pentru ceea ce specialistii numesc echilibru muscular, dar sa nu uitam ca tonusul muscular intarit in timpul unei sedinte, tine 4 ore. Putem prelungi efectul si sa il amplificam purtand un corset bun care postureaza si mentine corect coloana post kinetoterapie.

Daca kinetoterapeutul va propune intr-o zi doar masaj si nu mobilizari nu o face din comoditate, ci din profesionalism, pentru ca atunci el vede ca trebuie sa relaxeze o stare de tensiune musculara si sa flexibilizeze coloana pentru a obtine un rezultat maxim sub corset.

Niciodata nu incepeti terapia scoliozei cu un corset.

Mai intai coloana trebuiemobilizata, evaluata ca si grad de posibila corectie si abia apoi se poate face un corset bun.

Daca se incepe cu un corset bun chiar, este posibilca dupa caeva sedinte de kinetoterapie de buna calitate, corsetul sa devina larg instantaneu si cu zonele de presiune deplasate. Se impune refacerea sau corectarea zonelor acolo unde se poate.

Scolioza nu se trateaza prin scurtaturi sau improvizatii, iar timpul alocat este scurt intrucat in general parintii aduc copiii tarziula tratament iar specialisti care sa identifice corect o scolioza inciienta sunt foarte putini.